REGIO –In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal faillissementen met bijna een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Dit meldt FaillissementsDosier.nl.

De eerste drie maanden van 2014 gingen er 2672 bedrijven en instellingen failliet, in 2013 waren dit er 3470. In de maand maart daalde het aantal faillissementen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar zelfs met een derde. In juli 2013 stond de teller nog op 1201, sindsdien is het aantal faillissementen gestaag gedaald.

Vooral in de transportsector en de bouw gingen er het eerste kwartaal van dit jaar minder bedrijven onderuit. Het aantal faillissementen verminderde met zo’n 40 procent. Ook in de bouw vond een opmerkelijke daling (38 procent) plaats.

Stijging faillissementen horeca
In de horeca steeg het aantal bankroeten met 15 procent. Met name de cafés hebben het zwaar. De omzet van cafés loopt al twee jaar onafgebroken terug. Volgens Antonie Kerstholt, econoom en faillissementendeskundige, heeft de horeca last van de achterblijvende koopkracht. Hij meent dat veel consumenten bezoek aan de horeca zien als een luxe product, een van de eerste dingen waar mensen op bezuinigen als zij minder te besteden hebben.

Relatief hoog
Ondanks deze vermindering blijft het aantal faillissementen relatief gezien hoog. In het eerste kwartaal van 2008, nog voor de crisis uitbrak, vroegen slechts 1686 bedrijven een faillissement aan. Dit is 40 procent minder dan het eerste kwartaal van dit jaar.

Economische landschap verandert
Het is nog onduidelijk of de daling dit jaar verder doorzet. ‘De crisis heeft niet alleen conjuncturele, maar ook structurele oorzaken. Het hele economische landschap is aan het veranderen. Wie daar niet in mee gaat, redt het niet,’ aldus Kerstholt.

Wijzigingen faillissementswet
Door komende wijzigingen in de faillissementswet verwacht Kerstholt dat het aantal faillissementen hoog blijft. Deze nieuwe wet biedt bedrijven de mogelijkheid tot een doorstart door middel van de benoeming van een stille bewindvoerder. De bedrijven worden dan wel failliet verklaard, maar maken direct een doorstart. Op deze manier gaat er zo min mogelijk waarde verloren. Bedrijven als Marlies Dekker en De Harense Smid maakten hier al gebruik van.