REGIO – Nederland is de grootste producent van friet, aardappelschijfjes en rösti van Europa. In 2013 produceerde Nederland bijna een derde (in euro’s) van de totale Europese productie van bevroren aardappelproducten.

Ondanks de hoge aardappelprijzen na een koud voorjaar, bleef de omzet gelijk en bleef Nederland, gemeten in euro’s, de grootste producent van diepvriesaardappelen. De totale productie in Nederland bedroeg 1,4 miljard kilo. België verwerkte zo’n 60 miljoen kilo meer en was daarmee dan ook gemeten naar hoeveelheid de grootste producent van Europa.

Al jarenlang is het Nederlandse aandeel in de Europese productie van diepvriesfriet ongeveer een derde. Ook gemeten naar de hoeveelheid verwerkte aardappelen produceert Nederland al jaren ongeveer een derde van de totale Europese productie.

Het afgelopen jaar werd er in Nederland ter waarde van 1,1 miljard euro aan diepvriesaardappelen geproduceerd. Daarnaast werd voor een bedrag van ongeveer 230 miljoen euro aan diepvriesaardappelen ingevoerd. Het grootste deel, 86 procent, is bestemd voor de export. De waarde van de export bedraag ruim 1,1 miljard euro. Ruim drie kwart van de productie wordt geëxporteerd naar Europese landen, met name het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

Nederlands zelf aten 306 miljoen kilo diepvriesaardappelen. Dit komt neer op ruim 18 kilo per hoofd van de bevolking.