REGIO – Jaarlijks gaat ruim één op de vijf Nederlanders niet naar de tandarts. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens tandartsenkoepel NMT is er geen reden tot zorg, de zorgkosten stijgen namelijk nauwelijks door het geringe tandartsbezoek.

De redactie van Westfriese Zaken vroeg tandarts Dick Biesheuvel uit Medemblik en tandarts Saleem Mahealiah naar de oorzaken en gevolgen  van deze ontwikkeling. ‘Dat mensen minder controle-afspraken maken heeft te maken met het feit dat mensen niet meer automatisch verzekerd zijn voor de tandarts. Nu het economisch minder goed gaat, gaan mensen onder andere hier op bezuinigen,’ vertelt Dick.

Gaten in agenda’s
‘Zelf merk ik weinig van deze ontwikkeling. Ik was dan ook verbaasd over het hoge percentage. Eigenlijk is dit sinds de jaren 70 niet meer gaande geweest. Natuurlijk merk je wel iets, doordat het economisch slechter gaat, maar zo erg als de cijfers weergeven is het bij mij niet. Laatst sprak ik een vertegenwoordiger, deze gaf aan dat veel collega’s wel te maken hadden met gaten in de agenda’s,’ aldus Dick.

Behandelingen uitstellen
Ook tandarts Saleem Mahealiah, al 17 jaar werkzaam als tandarts, merkt in zijn praktijken in Zwaag en Purmerend weinig van de ontwikkeling. Hij ziet wel een andere trend. ‘Ik merk wel dat patiënten behandelingen uitstellen. Dit zijn vaak esthetische behandelingen, welke zich richten op een mooier gebit. Maar over het algemeen komen de patiënten nog regelmatig.”

‘Swingers’
Volgens Saleem is er altijd een groep patiënten die ‘zoekende’ zijn. ‘Er is een groep mensen die niet gemotiveerd is om naar de tandarts te gaan. Daarnaast is er een groep ‘swingers’, die steeds tussen tandartsen switchen. Over het algemeen als je al lang een praktijk heb, bouw je een vaste groep patiënten op die steeds terug blijven komen.’

Groot deel edentaat
Volgens tandartsenkoepel NMT is het grootste deel van de tandartsvermijders edentaat. Oftewel: mensen die geen enkele tand of kies in hun mond hebben en gebruik maken van bijvoorbeeld een kunstgebit. ‘Een andere groep die niet naar de tandarts gaat, zijn kinderen tot en met twee jaar. Ook deze worden meegenomen in het totaal,’ aldus een woordvoerster van NMT.