Overal op de wereld heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie sporen achtergelaten. Ook Hoorn, Medemblik en Enkhuizen herbergen ontelbaar veel stille getuigen die herinneren aan deze roemrijke tijd. De rijke geschiedenis van de welvarende VOC- steden is daar nog steeds zichtbaar in de vele herenhuizen, grachten, musea, kerken, stadsmuren en havens. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) riep 2019 uit tot het Jaar van de Gouden Eeuw. Op zondag 3 maart werd dit bijzondere themajaar op sprankelende wijze voor geopend verklaard in Schouwburg Het Park. Wie aankomend jaar een bezoek brengt aan een van de West-Friese steden kan de Gouden Eeuw in haar volle glorie beleven!

De Nederlandse Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met de zeventiende eeuw. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte een periode van bloei door in de handel, wetenschap en kunsten. In deze eeuw werd ook de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Dit was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld en de eerste naamloze vennootschap met vrij verhandelbare aandelen. De steden Hoorn, Enkhuizen en Medemblik zijn aan het water gelegen en waren zeer welvarend tijdens de Gouden Eeuw. Ze lagen immers op de perfecte locatie voor de handelsroutes van de VOC en bloeiden op tijdens de zeventiende eeuw. Tegenwoordig leven de rijkdom en invloed van deze West-Friese steden voort in monumentale gebouwen, grootse architectuur en musea vol historische schatten.

Stad van de Gouden Eeuw

In Hoorn en omstreken wordt het Jaar van de Gouden Eeuw uitbundig gevierd. Dit jaar staan er tientallen ‘gouden’ activiteiten en ‘gouden’ evenementen in dit thema op het programma. Zo grijpt de gemeente Hoorn dit themajaar aan om Hoorn als ‘Stad van de Gouden Eeuw’ te promoten. Dat draagt de stad onder meer uit met speciale banieren langs de historische toegangspoorten van de binnenstad. Het programma van het Jaar van de Gouden Eeuw spreekt uiteraard het sterkst tot de verbeelding. Er staan tientallen activiteiten en evenementen in dit thema op het programma. Highlights zijn onder meer de Gouden Eeuw Route langs de vijftig Westfriese iconen uit de Gouden Eeuw, Batavia 1627 in virtual reality in het Westfries Museum en Twee Graden, een uniek audiovisuele spektakel over Hoorn in de Gouden Eeuw dat in augustus maar liefst veertig keer te zien is op de Roode Steen.

De Verwonderingh

Commissaris van de Koning van Noord-Holland Arthur van Dijk, opende het jaar officieel in het bijzijn van enkele honderden relaties uit de stad, de regio en het land. Na de officiële opening gaf meesterverteller en museumdirecteur Ad Geerdink de primeur van zijn bijzondere theaterlezing

over de Gouden Eeuw: De Verwonderingh. In een spectaculair decor nam hij zijn publiek in duizelingwekkende vaart mee op een ontdekkingstocht door de zeventiende eeuw, toen Hoorn en Enkhuizen zich ontwikkelden tot wereldsteden. Geerdink probeerde in zijn lezing een verklaring te vinden voor het historische gegeven dat een klein en nietig gebied als de Noordelijke Nederlanden met amper 1,5 miljoen inwoners, zich kon ontwikkelen tot hét handelscentrum van de wereld. ‘Men stapte op een schip, reisde naar de andere kant van de wereld en zag handel. Mensen waren schipper, koopman, reder, patroon van een kolonie en blaakten van energie, ondernemingslust en zelfvertrouwen.’ Ad Geerdink ging ook in op de vraag wat het ontdekken van compleet nieuwe werelden betekende voor de thuisblijvers. Wat gebeurde er in de Westfriese huiskamers, hoe veranderden eetgewoonten, wat betekende het voor de mode en met welke onbekende planten, bloemen dieren en mensen kregen zij te maken?

Iconen

Tevens spelen veel ondernemers en organisaties in op het Jaar van de Gouden Eeuw door een evenement of activiteit te organiseren. Zo vindt er een rondleiding plaats op de unieke replica van het zeventiende eeuwse schip de Halve Maen en ook kan men deelnemen aan een stadswandeling die leidt langs de iconen uit de Gouden Eeuw. Deze belooft een mooie tour waarbij men terug gaat naar de tijd toen de stad Hoorn onder het V.O.C. bewind floreerde. Deze route gaat onder meer door de historische haven, langs pakhuizen en andere statige gebouwen uit de Gouden Eeuw. Ook het Twee Graden openlucht spektakel is het bezoeken meer dan waard. Zodra de zon ondergaat in Hoorn, komt de geschiedenis van de stad tot leven. Het sfeervolle stadsplein de Roode Steen wordt vanaf half augustus omgetoverd tot een openlucht theater. Hier wordt veertig avonden lang een videoshow met oogstrelende beelden en spectaculaire muziek bestaande uit nieuwe en verrassende verhalen uit de geschiedenis van Hoorn vertoond.

DNA van de stad

Wethouder Ben Tap van Economische Zaken en Toerisme: ‘Het thema van de Gouden Eeuw is Hoorn op het lijf geschreven. Het zit in het DNA van onze stad. En juist door de samenwerking met de steden uit de Gouden Eeuw lijn, het NBTC, Holland Boven Amsterdam en Hoorn Marketing kunnen we een mooie stap zetten in de promotie van Hoorn. Ook in de stad bruist het. Tientallen organisatoren en ondernemers die iets met het thema hebben of willen, hebben zich al bij ons gemeld en ik verwacht dat er nog velen zullen volgen. Er staat een mooi en afwisselend programma, dat alleen nog maar zal groeien. Kortom, we kijken uit naar een mooi en gouden jaar! Wat mij betreft blijven we ook na 2019 communiceren dat Hoorn dé Stad van de Gouden Eeuw is.’

www.stadvandegoudeneeuw.nl