De Heilig Group uit Heerhugowaard is internationaal succesvol met het ontwerpen, bouwen en installeren van bulk handling installaties en recyclingsystemen. Het innovatieve familiebedrijf is in staat om totale afvalstromen naar slechts 15% afval terug te dringen. Zelfs uit de as van dit restafval slagen zij erin om waardevol materiaal terug te winnen.

Bijna 45 jaar geleden legden de ouders van Marieke, Nico en Maryse Heilig, het fundament van het familiebedrijf waar nu de tweede generatie aan het roer staat. Het bedrijf is wereldwijd actief en genereert een jaaromzet van 90 miljoen euro. Algemeen directeur Marieke Heilig: “We leveren procesinstallaties onder meer in de bulkhandling- en recyclinginstallaties voor de industrie. Dat doen we van concept tot installatie en nazorg. We zijn een totaaloplosser.” Samen met Bart Broersen en Wybren Vlietstra vormt Marieke sinds medio vorig jaar de driekoppige directie van de Heilig Group.

Recycling

Als totaalleverancier van recyclinginstallaties ontwikkelt de Heilig Group innovatieve technieken om energie en waardevolle materialen uit afvalstromen terug te winnen. Bart: “Onze installaties met verschillende scheidingstechnieken worden wereldwijd ingezet bij afvalverwerkende industrieën en recyclingbedrijven.” Marieke legt uit: “Onze installaties kunnen al het afval sorteren voordat het de verbrandingsoven in gaat. Bij de verbrandingscentrale in Glasgow bijvoorbeeld blijft door onze scheidingsinstallatie slechts 15% afval over, dat de oven in gaat. De rest kan gebruikt worden als recyclebaar materiaal.” Ook na de verbrandingsoven worden de installaties van Heilig ingezet. Bart: “Het materiaal dat overblijft na verbranding van afval wordt bodemas genoemd. Via onze werkmaatschappij Recco halen wij uit dit bodemas de bruikbare niet-magnetische metalen. Dat zorgt onder meer voor optimale recycling van restafval met een minimale milieubelasting. Van deze restmetalen worden bijvoorbeeld aluminium kozijnen gemaakt, maar ook de auto-industrie is een belangrijke afzetmarkt.”

Nieuwbouw

Ter uitbreiding van de recyclingdivisie opent de Heilig Group binnenkort een nieuw pand in Emmeloord. Bart: “De financiering hebben we bij Rabobank geregeld: de huisbankier van onze exploitatiedivisie.” Arnoud Schoorl, Accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank: “Het energievraagstuk kan alleen in gezamenlijkheid in de keten worden opgelost. Daarom stimuleert Rabobank duurzame en innovatieve ondernemers, zoals de Heilig Group, die een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Dat doen we niet alleen financieel, maar ook met bijvoorbeeld het trainingsprogramma Circo Tracks, waarbij we ondernemers richting een circulair businessplan helpen. Door samenwerking in ons netwerk bieden we de ondernemer continuïteit en zetten we ons samen in voor een duurzamere wereld.”

Ook circulair ondernemen? Kijk op www.circonl.nl.