‘Moet je nog een bakkie koffie?’ Om scherp en alert te blijven op je werk is koffie hét middel bij uitstek. Maar er kleven ook nadelen aan te vaak je koffiebeker bijvullen bij de koffieautomaat. Zo zorgt koffie er bijvoorbeeld voor dat je bloeddruk en hartslag omhoog gaan en raak je sneller gestrest. Hoog tijd dus om je cafeïne-inname te beperken.

Bewegen
Een paar keer opdrukken geeft evenveel energie als een kop koffie. Sta een half uur eerder op en ren bijvoorbeeld een rondje door het park. Of pak eens vaker de fiets in plaats van de auto. Een stevig ontbijt en wat lichaamsbeweging voor en na het werk verbeteren je humeur én concentratie, zo schrijft Z24.

Frisse lucht
Zet de verwarming in je kantoor minder hoog of zet een raampje open. Frisse lucht zorgt ervoor dat je lichaam een enzym aanmaakt dat je concentratie verhoogt. Een rondje lopen in de pauze helpt ook om je concentratie een boost te geven!

Daglicht
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die tijdens hun werk daglicht zien, productiever zijn en zelfs beter slapen. Hoe meer licht, hoe beter! Gek genoeg heeft een half uur lang in blauw LED-licht zitten evenveel effect als 240 milligram cafeïne, zo schrijft Z24.

Snack verstandig eet een…
Koolhydraten zijn de favoriete energiebron van de hersenen. Glucose, een vorm van koolhydraten, is een primaire energiebron voor je hersenen. Door regelmatig tijdens werktijd komkommer, worteltjes, appels, sinaasappels of brood te eten, werken je hersenen op volle toeren.

Snuif een geurtje
Een Japans bedrijf mengt al jaren citroengeur door de airconditioning, zo schrijft Z24. Zo zouden munt en kaneel de alertheid verhogen, terwijl de geur van rozemarijn de concentratie verhoogt. En een geur als lavendel zorgt juist dat je lichaam ontspannen wordt.