Het idee van grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten in de regio is niet nieuw. Makelaar Ramon Stoffer, tevens buurman van een ‘Polenhotel’, loopt al langer met het plan rond. Sinds deze maand wordt het plan met steun van de WBG breed uitgedragen en opgepakt door de media.

Samen met voorzitter van de WBG, Hans Huibers besloten zij in te spreken tijdens de commissievergadering van 8 oktober in de gemeente Hoorn. Hans: “Doordat de zeven gemeenten dit feit niet willen aanpakken leidt dat tot grote nadelige gevolgen. Ik roep u op om samen met de andere zes gemeenten te komen tot een gemeenschappelijk beleid op dit punt”

Grootschalige voorzieningen

De oplossing die Ramon ziet is een soort Center Parcs: grootschalige huisvesting, met goede voorzieningen als een sporthal, restaurant, filmzaal en winkeltje erbij, een plan voor 1000 of 1500 bedden. Hij maakt daarbij een verschil tussen arbeidsmigranten die zich hier willen vestigen en werkers die hier 3 maanden werken en weer huiswaarts keren. Dit zijn volgens hem niet alleen laagopgeleide arbeiders maar ook hoogopgeleide bouwers en expats.

De oorzaak aanpakken

In Hoorn is er een toename in het aantal klachten van buurtbewoners door overlast van arbeidsmigranten die met vier of meer volwassen in een huis zitten. De politiek zoekt de oplossing onder andere in het melden van overlast. Hans: “Extra handhaven of controleren alléén lost het probleem niet op. Er zijn gewoon tekort bedden. Moeten ze dan in hun auto slapen?”

Woonruimte te kort

Ramon heeft als makelaar een berekening gemaakt van het totale tekort aan woonruimte inclusief mensen die scheiden, starters en de extra vraag door de bouwers van de datacenters in Middenmeer; bijna 10.000 bedden. Het uitblijven van grote nieuwbouwplannen en de stikstofcrisis helpt daar niet bij.

Inmiddels hebben Ramon en Hans hun verhaal kunnen vertellen aan het NHD, FD en Telegraaf. “Het is nog angstvallig stil vanuit de politiek over dit plan. Maar wij zetten door”, aldus Hans. Ramon vult aan: “Er is een businesscase en die gaan we uitwerken. Het is geen luchtfietserij, het is echt haalbaar.”

Bekijk de video tijdens de commissieraad in Hoorn via wbg.wf/plancenterparcs

Bron: Westfriese Zaken editie 6 2019