Het zijn lastige tijden om te ondernemen. Voor de ene branche nog moeilijker dan de ander. Door de start van de vaccinatie komt het licht aan het einde van de tunnel dichterbij. Ook bij de WBG blijven de wieken van onze molen draaien. Met of zonder Corona, 2021 vraagt niet om stil zitten, maar om doorpakken.

Alle actieve thema’s van de Westfriese Bedrijvengroep verdienen onze aandacht. Wonen, talent en onderwijs, digitalisering, bereikbaarheid, duurzaamheid, toerisme. Woningbouw in het algemeen en huisvesting voor flexibele arbeidskrachten in het bijzonder. Met of zonder Corona, deze actuele thema’s vragen om actie. Als WBG hebben wij in de deze periode het credo; Ik neem de aanwezigheid van en de beperkingen door het virus als gegeven, maar laat me er niet door leiden. Laat het je niet beperken, maar geef aandacht aan de mogelijkheden. Er is zo veel te doen. Als we onze sterke schouders eronder zetten, creëren we nieuwe kansen voor Westfriesland. Op elk denkbaar gebied. Ook voor jouw bedrijf. Dit zien wij ook in onderstaande voorbeelden van een winkelier en de gemeente Hoorn.

Winkel dicht, maar bedrijf is open

Onderneemster Marie-France Schutz van de gelijknamige modewinkel in Hoorn is net als veel winkeliers getroffen door de sluiting. “Nu we dicht zijn merk je pas wat je had en wat een ontzettend mooi bedrijf we hebben en hoe ontzettend goed onze business liep. Dat hebben we misschien niet altijd zo gewaardeerd.” Zij blijft positief. “Wij gaan gewoon weer open. Zoals mijn moeder zegt, er komen altijd andere tijden. Ik weet niet wanneer dat is, maar uiteindelijk is er een moment dat we weer opengaan. Dan zijn we er klaar voor,” vertelde zij in de online talkshow Peptalk van 27 januari 2021.

Nieuwe binnenstad, toekomst van Hoorn

De gemeente Hoorn kent door de coronacrisis ook uitdagingen. “De binnenstad krijgt natuurlijk een enorme klap. Tegelijk denk ik ook dat de steunmaatregelen van de Rijksoverheid ons tijdelijk toch even door die barre tijd heen kan helpen. De bezoekers gaan wel weer komen kijken”, vertelt burgemeester Jan Nieuwenburg in de online uitzending van Peptalk aan Robert-Jan Knook. Nieuwenburg is in die uitzending positief over de toekomst en de kansen voor Hoorn. “In Hoorn gaan we ook in discussie; Hoe ziet nou de toekomst van het winkelen van de beleving eruit? We spreken over parkeren, over de transformatie van de stad zelf. De ambitie van onze stad is de komende jaren om ook te groeien. 73 duizend inwoners nu groeit naar 80.000 in de komende tien jaar. Als je het hebt over winkelstad en het hebt over ondernemen is het van belang dat je toch zoveel mogelijk mensen hebt die hier ook wonen. Maar ook de regio. Hoorn zal de komende jaren in toenemende mate de centrumstad voor die regio worden. Het toekomstscenario is op zichzelf voor Hoorn helemaal niet zo negatief. Alleen we moeten wel wakker blijven met elkaar. We moeten elkaar blijven opzoeken. En we moeten gezamenlijk die strategie bepalen.”

Een groot plan met veel potentie is de Poort van Hoorn. “Dan heb je het echt over heel veel woningen, ook over specifieke doelgroepen die graag in die binnenstad leven en consumeren. Die zijn niet onbelangrijk, want dat zijn ook je visitekaartjes. Die vertellen het verhaal van Hoorn als aantrekkelijke stad in de regio en daar liggen ook echt nog heel wat blinde vlekken.” Naast positief denkt de burgemeester ook aan perspectief. “Wat voor mij belangrijk is, is dat we nu ook al wel gaan nadenken over perspectief, ondanks het feit dat we er al middenin zitten. Als de lockdown afloopt, hoop ik dat we in ieder geval met elkaar kunnen zeggen wat kan nou wel? Als gemeentebestuur van Hoorn, de vijf wethouders en gemeenteraad zijn wij voortdurend ook met de belangen van onze stad bezig. Dus zoek ons ook op en ik denk dat we daar ook uit gaan komen, daar ben ik ook optimistisch over.” De talkshow Peptalk is te bekijken via wbg.wf/peptalk

Tips voor ondernemers; Omgaan met onzekerheid en verandering

We kunnen rustig stellen dat het coronavirus de spelregels van ons doen en laten behoorlijk in de war heeft geschopt. De ene verandering is de andere natuurlijk niet maar over het algemeen kunnen we slecht omgaan met verandering. We houden het graag zoals het is. Hieronder 5 tips van Dick Pieters, trainer en coach bij IGNIUS. Hij ontwikkelt mensen, teams en organisaties en houdt zich bezig met veranderprocessen binnen bedrijven.

Acceptatie

Voor ondernemers en organisaties is verandering onmisbaar. Maar verandering betekent beweging, ontwikkeling, dynamiek. Verspil geen tijd aan nadenken en praten over hoe vervelend vergankelijkheid is, want hoe meer je dat doet, hoe steviger je de negatieve gedachten verankert in je brein. Wellicht lastig maar toch: accepteer de verandering.

Invloed

Focus je op waar je invloed op hebt, waar kan je verantwoordelijkheid nemen en sturen en waar kan je het verschil maken. Als je antwoord “niets” is, laat dan los waar je wel betrokken bij bent maar waar je geen invloed op uit kunt oefenen.

Informatie

Vermijd te veel informatie. Volg het nieuws, stel je op de hoogte maar beperk dat bijv. tot twee momenten per dag. Raadpleeg betrouwbare bronnen. Laat je niet gek maken.

Structuur

Hoe verleidelijk ook om je wekker niet te zetten en uit te slapen, zorg voor structuur in je dag en hou je hieraan. Dit geeft stabiliteit en rust.

Sociaal

Zorg voor voldoende ontspanning, blijf goed voor jezelf zorgen. Dus eet goed en zorg voor voldoende beweging. Zoek contact met andere mensen. We hebben elkaar nodig, zeker in moeilijke tijden. Vermijd zoveel mogelijk fysiek contact maar maak volop gebruik van andere mogelijkheden w.o. bellen of Zoom. Zorg ervoor dat je iedere dag iets hebt om naar uit te kijken. Het hoeft niet groot te zijn, klein mag ook maar doe het.