REGIO – Doordat banken 110 dagen per jaar dicht zijn, lopen winkeliers miljoenen euro’s mis. Dit zegt voorzitter Jan Meerman van brancheorganisatie Detailhandel Nederland.

Terwijl winkels tegenwoordig altijd open zijn; ’s avonds, op zondag en tijdens feestdagen, zijn banken deze dagen gesloten. De pinbetalingen van consumenten tijdens deze dagen worden dan ook niet verwerkt, wat inhoudt dat de winkeliers hun geld niet krijgen. De winkelier loopt hierdoor zijn rente-inkomsten mis. Al eerder vroeg Detailhandel Nederland aandacht voor dit probleem, maar met het paasweekend in aantocht brengt de brancheorganisatie het opnieuw onder de aandacht. ‘Dan ligt het betalingsverkeer namelijk deels 4 dagen stil,’ aldus Meerman.

‘Als iemand op donderdagavond of vrijdag wat koopt, wordt het bedrag direct van zijn rekening gehaald. Maar de winkelier krijgt het pas op de dinsdag na Pasen bijgeschreven,’ zegt Meerman. ‘De bank zit dus dagenlang op dat geld. En dan praat je in zo’n paasweekend wel over 500 miljoen euro aan omzet waarover de winkels pas dagen later kunnen beschikken.’

Meerman vindt de situatie ‘niet langer houdbaar’. De winkels hebben het geld hard nodig en zijn er niet om de banken te sponsoren.

De oplossing schuilt volgens hem eenvoudig in een knopje dat de banken moeten ”aanzetten” in plaats van ”uitzetten”. Meerman vindt dat de politiek moet ingrijpen als de banken dat niet willen.

 

Bron Nu.nl