De gemiddelde huurprijs voor winkels is in 2013, zowel landelijk als in West-Friesland, wederom gedaald. Dit was ook in de drie voorgaande jaren het geval. De daling van de huurprijzen wordt veroorzaakt door de verminderde vraag naar A1-winkelunits in vooral middelgrote en kleine steden, maar ook in grote steden is deze vraag verminderd. Dit blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle.

Jones Lang LaSalle registreert jaarlijks de huurprijsontwikkeling in bijna 200 straten in 75 Nederlandse steden. In deze straten daalde de winkelhuurprijs met ongeveer 1,85 procent. De daling heeft te maken met het lage consumentenvertrouwen en de teruglopende bestedingen in het non-foodsegment. De onderlinge verschillen tussen de steden zijn groot. De huurprijs kent de sterkste daling in middelgrote en kleine steden in de provincies Overijssel, Friesland, Zeeland, Drenthe en Limburg.

In 2013 was er geen groei van de huurprijzen van winkelruimten in de grootste steden, voorgaande jaren was dit wel het geval. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Maastricht bleven de huurprijzen in de meest populaire winkelstraten gelijk.

Positieve groei
In enkele straten van de populaire winkelsteden  heeft de huurprijs wel een positieve groei doorgemaakt. Zo is er in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en in Hoogstraat/Noordeinde in Den Haag ondanks de economische crisis veel vraag van ondernemers voor vestiging in deze straten. De vraag is vooral afkomstig van internationale retailers.

West-Friese huurprijzen
De landelijke ontwikkeling van de verhuurprijs is ook voor West-Friesland van toepassing. ‘De huurprijzen staan onder druk. Maar de verlaging verloopt getemd omdat de huurcontracten voor vijf jaar vastgelegd zijn. Bij de bestaande contracten is er dus nog geen sprake van een prijsdaling,’ aldus Edwin Sinnige van Boekweit | Olie. ‘Bij de nieuwe verhuurprijzen van winkelpanden zie je wel dat de huurprijs lager is dan zo’n drie jaar geleden. Ook bij bedrijfspanden is de verhuurprijs gedaald. Er is minder vraag naar panden, dus dan dalen de prijzen,’ gaat Edwin verder. ‘Daarnaast merk je dat de daling op goede locaties minder sterk is dan op mindere locaties. Voor de ondernemers is het aantrekkelijk dat de huurprijs lager is, maar ik denk liever dat zij meer huur betalen en dan dezelfde omzet als drie jaar geleden genereren.’