REGIO – Ondernemers krijgen regelmatig te maken met nieuwe en gewijzigde regels. Ook per 1 juli 2014 veranderen er weer een aantal wetten. Hierbij de belangrijkste wijzigingen op een rij.

Per 1 juli wijzigen de brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon voor medewerkers van 23 jaar. Het minimumloon is gestegen naar € 1.495,20 per maand.

Energielabel verplicht
Voor nieuwe utiliteitsgebouwen, zoals scholen, ziekenhuizen en kantoren wordt het energielabel verplicht. Bij de oplevering wordt er gecontroleerd of er aan de energiebesparende maatregelen die in de EPC-berekening staan wordt voldaan.

Strengere regels asbest
Vanaf 1 juli zijn de regels voor werken met asbest strenger. Werknemers die met asbest werken mogen aan nog minder asbest worden blootgesteld. De blootstellinggrens voor het werken met chrysotiel-asbest is maar liefst vijf keer strenger. Per 1 januari 2015 wordt de blootstellinggrens voor werken met amfibool-asbest tevens strenger, deze wordt 30 keer strenger.

Aanbestedingssite Tenderned en RVO.nl stappen over op e-herkenning
Ondernemers kunnen zich vanaf 1 juli 2014 via een e-herkenningsmiddel registeren op Tenderned, de site waarop overheidsorganisaties bekendmaken dat zij een opdracht willen aanbesteden. De huidige registreer- en inlogmogelijkheden worden vanaf 1 juli afgebouwd. E-herkenning is te vergelijken met DigiD voor particulieren. Steeds meer overheden stappen over op e-herkenning. Het duurt enkele werkdagen om een e-herkenningsmiddel aan te vragen. Ook voor de site mijn.rvo.nl is vanaf 1 juli inloggen via e-herkenning nodig. Hier kunnen ondernemers terecht om bijvoorbeeld aanvragen in te dienen voor subsidies.

Een overzicht van alle wijzigingen kun je vinden op www.antwoordvoorbedrijven.nl