De Keniaanse Cecilia Sinoni is 19. Zij wil een opleiding tot verpleegkundige afronden. Zij heeft haar vooropleiding en één semester al voltooid. Via nes education society, waarvan Pieter Nes in Hauwert de chairman is, zoekt ze ‘funding’ om haar opleiding te voltooien. Lukt dit niet, dan wordt ze wellicht uitgehuwelijkt.

Nes education society bouwt in Kenia

Voor onderwijs en gezondheidszorg moet je in Kenia nog particulier betalen. Gelijktijdig schreeuwt het land om beter opgeleiden. En het liefst lokaal opgeleid. Veel jonge Kenianen gaan bij gebrek aan lokale opleiding ‘naar de stad’ maar keren niet meer terug. Om vergrijzing en verarming tegen te gaan bouwt nes education society sinds 2016 aan een agrarische school met werkplaatsen in de Masai Mara-streek, zo’n 120 km ten westen van Nairobi.

Verpleegkundige worden via AMREF

AMREF (bekend van o.a. de Flying Doctors) kent een Information University, met een verpleegopleiding. Nes education society heeft Cecilia’s opleiding al voor 1 semester gefinancierd. Echter, dat betekende tevens een ‘hap’ uit de budgetten voor de school. Chairman Pieter Nes: “Met de financiering van Cecilia’s eerste semester konden we nét voorkomen dat haar vader haar nood gedwongen uithuwelijkte. Haar eerste semester heeft ze nu afgerond. Ze kan alleen verder als wij haar opleiding financieren. Dat kan niet meer uit de gelden voor de school. Daarom doen we een beroep op West-Friese bedrijven om voor Cecilia het verschil te kunnen maken tussen uitgehuwelijkt worden of af te studeren.”

Wat moeten we financieren?

Pieter vervolgt: “Haar opleiding kost per jaar zo’n € 2.700,-. We hebben voor 4 jaar dus zo’n € 10.800,- nodig. Daarom roepen we alle West-Friese bedrijven op om donatie-acties onder bijvoorbeeld hun medewerkers te houden. Via het bedrijf doneren is bovendien fiscaal aantrekkelijk. Met de donaties kunnen we Cecilia opleiden tot een goed geschoolde en gemotiveerde verpleegkundige. In de geest van nes education society ‘Pamoja Daima’ (Swahili voor ‘Altijd samen’)”.

Doneren? Doneren kan, liefst voor 31 maart 2024, via neseducationsociety.org/helpen-nes onder vermelding van ‘Donatie opleiding Cecilia’. Vast heel veel dank!