Salomon Tekle Mehari was in zijn moederland Eritrea schilder en metselaar in het bedrijf van zijn vader. In Nederland kan hij zijn vak weer uitoefenen bij Jac Vink Schildersbedrijf in Schagen. Samen met zijn werkmaat Rick pakt hij alle schilderklussen aan. Op het werk wordt alleen Nederlands gesproken.

Fiolet Taaltrainingen heeft bij ESPEQ in Heerhugowaard, praktijkopleiding voor de bouw, het basisprogramma Taal op de Werkvloer geïntroduceerd. Salomon heeft bij ESPEQ in 10 weken 60 uur taalles gehad, aanvullend op de taallessen die Salomon had gevolgd tijdens het inburgeringstraject.

Goede relatie met ESPEQ

Jac Vink Schildersbedrijf was op zoek naar versterking voor zijn team. Bij ESPEQ werd hij voorgesteld aan de goedlachse Salomon die met zijn gezin in Kolhorn woont, op fietsafstand van Schagen. Salomon ging aan de slag en liet zien wat hij waard was. Zijn kennis van de Nederlandse taal verdiende nog bijscholing en dat kreeg hij van het bedrijf aangeboden. Bij Fiolet Taaltrainingen in Schagen heeft Salomon na werktijd nog 15 uur individuele taalles gehad. Persoonlijke aandacht geeft goede resultaten.

Made in Holland

In Eritrea zijn heel veel producten uit Nederland verkrijgbaar. Salomon zag vaak de sticker Made in Holland ergens op staan. Hij wist dat als hij het land zou verlaten naar Nederland wilde. Na wat omzwervingen kwam hij in Ter Apel terecht waar hij asiel heeft aangevraagd en is herenigd met zijn vrouw en kinderen. Thuis in Kolhorn spreekt hij Nederlands met zijn kinderen, zelfs zo nu en dan ook met zijn vrouw.

De uitdaging

Het schildersteam van Jac Vink Schildersbedrijf vindt het samenwerken met nieuwe Nederlanders een uitdaging. Niet alleen de taal maar ook de kwaliteitseisen en werken onder tijdsdruk moeten worden geleerd. De begeleiding van Salomon kost energie maar de lach van Salomon en zijn wil om te werken, maakt alles goed. Soms moet iets op drie manieren worden uitgelegd maar dat maakt iedereen creatief. Voordoen is nog steeds de beste leerschool!

Kan Fiolet Taaltrainingen iets voor u betekenen?

Anje Ham, coördinator van Taal op de Werkvloer, kan u uitleggen welke mogelijkheden Fiolet Taaltrainingen heeft om de taalvaardigheid van uw medewerkers te vergroten. Neem vrijblijvend contact op met aham@fiolet.nl