Veel bedrijven zoeken naar goed opgeleide en gemotiveerde mensen maar laten buitenlands talent lopen. Realiseert u zich wel eens wat er achter gebrekkige Nederlandse taalbeheersing schuilgaat aan kunde, kennis en ervaring in een specifiek vakgebied? Drie inburgeraars bij Fiolet Taaltrainingen vertellen over hun beroep. Dit zijn hun verhalen.

Universitaire studie in Syrië, nu achter de lopende band                        

Murad: “In Dubai werkte ik 12 jaar in Property Management. Ik handelde alle processen af rondom de huur en het onderhoud van gebouwen. Mijn opleiding is anders dan die in Nederland en mijn Nederlands is nog niet goed genoeg voor een baan die bij mij past. Via internet heb ik deze baan gevonden. Nu sta ik tussen Poolse en Engelse mensen aan een productielijn. Er wordt bijna geen Nederlands gesproken. Zo kom ik niet verder.” Murad: “Ik ben goed in administratieve taken, ben betrouwbaar, nauwkeurig en een teamplayer. Wie geeft mij een baan in mijn eigen branche?”

In Syrië haalt de baas geen koffie

Tijdens de ONA-lessen (Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt) begeleiden docenten de inburgeraars met hun CV, de sollicitatiebrief en hoe ze zichzelf het beste kunnen presenteren. Nesrin heeft een HBO-diploma Business Administration. Ze werkte 6 jaar bij een handelsbedrijf als boekhouder. Ze is nu 1,5 jaar in Nederland en loopt stage op de financiële afdeling bij Werksaam. “Ik heb geleerd dat je hier iemand aan moet kijken, óók je leidinggevende. Dat is in Syrië juist niet de bedoeling. Dat je baas vraagt of je iets wilt drinken en koffie voor je inschenkt, is vreemd voor mij. Ik heb al een paar keer gesolliciteerd maar wordt niet uitgenodigd voor een gesprek. Ik hoop dat er een bedrijf is die verder kijkt dan alleen naar mijn naam want ik kan en wil heel veel. Boekhouden is mijn vak!”

Een verpleegkundige met passie

Verpleegkundige Medhanie werkte in de hoofdstad van Eritrea in een ziekenhuis. Hij volgt de lange weg om via allerlei toetsen opgenomen te worden in het Nederlandse BIG-register. Daarna zou hij aan de slag kunnen. Zijn voorkeur is een baan op de kinderafdeling in het ziekenhuis. Medhanie krijgt steun van Werksaam en van zijn taaldocent bij Fiolet. Hij heeft een innerlijke drive waardoor hij zelf zaken uitzoekt en onderneemt. Als de registratie niet lukt, gaat hij via een MBO-opleiding de zorg in, want dat is zijn passie!

Wie durft?

Voordat iemand aan een inburgeringsexamen mag deelnemen moet men de taal leren en de Nederlandse samenleving leren kennen. Fiolet Taaltrainingen en Werksaam zijn hard op zoek naar bedrijven die inburgeraars een kans willen geven. De meesten spreken al beter Nederlands dan uw expats!

Meer informatie: mschoorl@fiolet.nl