REGIO – Wil je dat je werknemers uitgerust en fit aan het werk gaan? Zorg dan voor voldoende natuurlijk licht in de werkomgeving. Natuurlijk licht leidt namelijk tot een langere nachtrust bij werknemers, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Wie met zijn bureau op minder dan zeven meter afstand van een raam zit, slaapt gemiddeld 46 minuten langer dan iemand die tijdens zijn werk niet aan natuurlijk licht wordt blootgesteld. Daarnaast krijgen mensen die in lichte kantoren werken ook meer lichaamsbeweging. Dit melden onderzoeker van de Universiteit van Illinois in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Clinical Sleep Medicine.

Actief
De wetenschappers brachten de gezondheid en het slaapgedrag in kaart van 49 kantoormedewerkers die dagdienst draaiden. Tijdens het onderzoek droegen de proefpersonen een elektronische armband. Met deze armband werd gemeten aan hoe veel natuurlijk licht de proefpersonen werden blootgesteld en hoe vaak ze in beweging waren. Met behulp van een vragenlijst werd hun nachtrust in kaart gebracht. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die overdag in natuurlijk licht werkten, ’s nachts langer slapen. Daarnaast leken ze overdag actiever te zijn. Waarschijnlijk komt dit omdat ze minder slaperig en meer uitgerust zijn.

‘Licht speelt een belangrijke rol bij de synchronisatie van de hersenen en het lichaam. Een goede synchronisatie van je interne biologische ritme is essentieel voor je gezondheid,’ aldus hoofdonderzoekster Phyllis Zee. Volgens haar collega Mohamed Boubekri zouden architecten bij de bouw van kantoren meer rekening moeten houden met de invloed van licht. ‘Het daglicht van zijramen verdwijnt bijna als je 6 tot 7 meter van het raam verwijderd bent.’

 

Bron: Nuzakelijk