REGIO – Er zijn steeds meer inhuurmarktplaatsen voor zzp’ers en freelancers. Dit jaar werden onder andere Hubly, Onno Werkt en Winwindeals gelanceerd. Op deze platforms kunnen werkgevers opdrachten plaatsen en zelfstandigen kunnen zoeken naar een geschikte klus.

Omdat er zoveel van dit soort platforms zijn, heeft belangenorganisatie FNV Zelfstandigen een checklist ontwikkeld welke zzp’ers moet helpen een goede keuze te maken. Die eerste vraag die je je als zzp’er moet stellen is: wat zoek je via een inhuurplatform? Gaat het alleen om de opdrachten of ook om het netwerken, het zoeken van informatie en hulp bij de bedrijfsvoering? Zo zijn sites als Freelance.nl, Peopleatwork.nl en Tenderplace geschikt om opdrachten te vinden. Wil je vooral netwerken dan zijn Muler.nl en Freelancehouse.nl geschikter. Voor het vinden van informatie zijn Planetinterim.nl en Pooq.nl geschikt, terwijl Prozper.nl en Becoss.nl ook mogelijkheden voor bijvoorbeeld boekhouding en urenregistratie bieden.

Overheid of markt?
Ook kun je selecteren op of je alleen wil meedingen naar opdrachten vanuit de marktsector of dat je ook wil inzetten op overheidsopdrachten. Klussen vanuit het bedrijfsleven hoeven niet aanbesteed te worden, wat minder regelgeving met zich meebrengt. Kleine aanbestedingen vanuit de overheid, die vaak via inhuurplatforms te vinden zijn, bieden veel informatie, maar hanteren strikte regels en deadlines.

Gratis of betaald?
Uiteraard is het van belang om je af te vragen of je wilt betalen voor de dienst of dat je liever een gratis variant gebruikt. Daarnaast zijn sommige inhuurplatforms landelijk actief en andere richten zich juist op een bepaalde regio. Ook op deze manier kun je een selectie maken wat voor jou het juiste platform is.

Als laatste  kun je je bij jouw keuze verder nog laten leiden door punten als privacy, transparantie en algemene voorwaarden.