REGIO – Voor het eerst in drie jaar tijd zijn mbk’ers licht positief over het ondernemersklimaat. Dit blijkt het uit het ING Ondernemersbericht. Dit optimisme vertaalt zich echter nog niet direct in een hogere omzet en meer werkgelegenheid. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat middelgrote bedrijven innovatiever zijn dan het kleinbedrijf.

De ING OndernemersIndex, een graadmeter voor de financiële resultaten van het midden- en kleinbedrijf, staat op dit moment op 105 punten. Dit is een verbetering van 9 punten ten opzichte van de vorige meting in maart 2014. Het is voor het eerst in drie jaar dat de index boven de neutraalstand van 100 punten staat.

Verbetering verwacht
Een op de vijf ondernemers vindt dat het ondernemersklimaat in het afgelopen jaar is verbeterd. De helft van de ondernemers vindt dat het klimaat niet veranderd is. Een derde is van mening dat het klimaat is verslechterd. Voor het aankomende jaar zijn de mkb-ondernemers een stuk optimistischer, meer dan een derde verwacht een verbetering van het ondernemersklimaat.

Industrie en groothandel meest positief
Ondernemers in de industrie en in de groothandel zijn het meest positief over het ondernemersklimaat. In deze sectoren wordt er ook het eerst geprofiteerd van een aantrekkende economie. Ondernemers in horeca, detailhandel non-food, onderwijs en zorg zijn daarentegen pessimistisch. Zij zien het komende jaar ook nog geen verbetering.

Gelijkblijvende omzet
Ondanks het feit dat ondernemers over het algemeen positiever zijn over de economische vooruitzichten vertaalt zich dit nog niet direct in een hogere omzet en meer werkgelegenheid. Circa 40% van de ondervraagde ondernemers verwacht de komende twaalf maanden een gelijkblijvende omzet te realiseren. Slechts 8% van de ondernemers verwacht de komende maanden personeel aan te nemen. Dit betreft dan met name medewerkers met een tijdelijk contract (in dienst van het bedrijf), alsmede flexwerkers zoals uitzendkrachten en zzp’ers.

Bedreigingen
Ondernemers in het mkb zien de toenemende wet- en regelgeving, hevige concurrentie en achterblijvende economische groei als belangrijkste bedreiging voor hun onderneming. Opvallend is dat een kwart van de bedrijven met meer dan 50 werknemers het (niet kunnen) vinden en/of vasthouden van geschikt personeel als een bedreiging ervaart, terwijl dit in het kleinbedrijf slechts door 7% als een bedreiging wordt bestempeld.