De redactie van Westfriese Zaken zet in de rubriek: ’5 vragen aan…’ regelmatig ondernemers in de spotlight door ze vijf interessante en prikkelende vragen voor te leggen. Deze keer is het de beurt aan Niels Deen, afkomstig uit Wervershoof en sinds 2010 zelfstandig ondernemer.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vak?
Met mijn werk als Kern van de Zaak trainer help ik met 1 en 4 daagse trainingen ondernemers meer rendement uit zichzelf en hun bedrijf te halen. De belangrijkste ontwikkeling die ik in mijn vak zie gebeuren is dat ondernemers zich kwetsbaarder durven op te stellen. Dit houdt in dat we in de oude economie van buiten gedreven naar binnen leefden. Dit is een verslavend mechanisme geweest, waarbij veel ondernemers dit mechanisme in hun zelf hebben moeten ombuigen. Hierdoor is de kwetsbaarheid, de pijn, de zakelijke verliezen enzovoort als vanzelf naar buiten gedreven. Daarnaast zie ik dat veel ondernemers zijn geïdentificeerd met hun bedrijf, en zij als het ware hun bedrijf ‘leven’. Leven bestaat al lang niet meer alleen uit werken… In deze omslag periode zie je dus dat de beweging van binnen naar buiten op gang is gekomen en daar wordt de wereld een stukje mooier van.

Wilde je altijd al ondernemer worden?
Van huis uit heb ik altijd ervaren wat het is om een bedrijf in het gezin te hebben, daar heb ik natuurlijk wel iets van meegekregen. Maar ondernemer worden is voor mij nooit een doel op zich geweest. Het is voor mij een logisch gevolg geweest van de persoonlijke ontwikkeling die ik als mens heb doorgemaakt. Dit is een universeel menselijk proces, en past ook bij de evolutie die wij op dit moment doormaken. Dit is ook de reden dat veel mensen voor zichzelf beginnen. Vanuit de individualisering zijn mensen op zoek naar zingeving en betekenisgeving, dat wordt in loondienst verbanden al lang niet meer verkregen.

Als mensen in hun persoonlijke groei tot volledige zelferkenning komen, gaat dit vaak gepaard met ondernemerschap. Deze ondernemers hebben de erkenning van hun klanten voor zichzelf niet nodig, om te kunnen doen wat zij moeten doen, en hebben daardoor juist succes. Dit is hoe het natuurlijke proces van leiderschap en verkrijgen van volgers (klanten) werkt. Dat is wat ik verkoop, en wat ik uiteindelijk zelf ook heb doorlopen in mijn leven. Dit is ook de juiste beweging die nodig is om deze nieuwe economie verder aan de gang te krijgen.

Als je het over mocht doen dan…?
Dan ging het weer zo, omdat het pad zich pas laat zien als je het leeft. En dit kan gelukkig maar 1 keer. De inhoud zou misschien anders zijn geweest, maar ieder mens krijgt de levenslessen die hij verdient om ervan te leren. Dat vind ik ook het leuke aan ondernemerschap en het leven. Ondernemerschap is voor mij dan ook dingen doen waarvan je niet weet wat het resultaat is, en dat jezelf toestaan te doen. Voor mij is dat ook wel een synoniem voor het leven.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt geweest in je carrière?
Ik heb lang gestudeerd, en ben vanuit de kaders die ik heb mezelf heb opgelegd in een bepaalde stroming terecht gekomen. Voor mij is het van belang geweest, hier bewust van te worden. In dat proces ben ik nu zo’n zeven jaar bezig. Dit houdt in dat het ondernemerschap de laatste vier jaar een enorme bijdrage heeft geleverd aan het welzijn van mij zelf en mijn gezin. Het belangrijkste moment is dan ook de start geweest van mijn eigen ondernemerschap. Dat ik in dit universele menselijk proces nu zelf weer ondernemers train is dan ook een logisch gevolg.

Wat zijn je ambities?
Ik heb mijn leven lang mijn ambities te goed gekend, en die hebben mij laten zien dat het leven niet zo maakbaar is, als dat het lijkt. Echte ambities heb ik dan voor dit moment ook niet. Wat voor mij wel van belang is, is om af te stemmen in het moment. Daar is alles wat nodig is om te leven. Ik ontmoet vele mensen en krijg daar veel energie en inspiratie van, en vanuit die ontmoetingen ontstaat weer nieuwe business. Daarnaast ook met de juiste intenties ondernemen, geeft mij het vertrouwen in het nu, voor de toekomst.

Wil jij ook je verhaal vertellen in de rubriek: ’5 vragen aan…’? Meld je aan via info@westfriesezaken.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!