Regelmatig zet de redactie van Westfriese Zaken ondernemers in de spotlight door ze vijf prikkelende en interessante vragen te stellen. Deze keer is het de beurt aan Severine Meijer, eigenaresse van 1619 eten & drinken in Andijk! Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vak? ‘De belangrijkste ontwikkeling op dit moment is dat mensen er weer voor durven te gaan, weer durven te starten met een onderneming en dat we ons realiseren dat we er hard voor moeten werken. Want dat ga je je als ondernemer realiseren na een paar mindere jaren. Nu deze mindere jaren achter de rug lijken te zijn (ook voor de horeca), begint het zachtjes aan te trekken. Dat komt met name omdat er weer wordt geïnvesteerd en vooral gecreëerd. Zo worden gasten ook weer nieuwsgierig en getriggerd voor een bezoek. Er wordt weer gedurfd!’ Wilde je altijd al ondernemer worden? ‘Vanaf het moment dat ik naar de Hotelschool in Amsterdam wilde om daar de ondernemersopleiding te volgen, wist ik het. “Ooit wil ik iets voor mezelf”. Eerst een allround horeca-opleiding volgen en ondernemerspapieren halen, dan ervaring opdoen en daarna er voor gaan! Dat was de planning en zo geschiedde.’ Als je het over mocht doen dan? ‘Dan…werkelijk geen idee. Ik kijk als ondernemer altijd naar voren! Morgen nieuwe ronden, nieuwe kansen. Wanneer iets verbeterd kan worden, doen we dat meteen. En het kan vast altijd beter, maar ik ben vooral ondernemer geworden omdat ik het een gigantisch leuk vak vond. En dat vind ik nog steeds. Dat straal je dan ook uit naar je gasten als team.’ Wat is het hoogtepunt geweest in je carrière? ‘De start van 1619 eten & drinken in 2007. Na twee maanden intensief verbouwen stond daar opeens een compleet vernieuwd restaurant met lounge en terras op een prachtige zonnige locatie aan het IJsselmeer. Met een eigentijdse invulling, moderne keuken en een enthousiast, professioneel team. En het liep vanaf dag één meteen als een geoliede machine, dat is kicken! Dat is één hoogtepunt, maar er zijn er uiteraard meer.’ Wat zijn je ambities? ‘Mezelf altijd nuttig blijven maken in de horeca, wellicht ooit ook in een adviserende rol en een docerende rol. Ik heb namelijk ook mijn onderwijspapieren. Lesgeven aan jonge enthousiastelingen lijkt me een mooie uitdaging.‘