MEDEMBLIK – De Award Duurzaam Ondernemen Medemblik 2015 is gewonnen door John Koomen Tuinen. De jury kende de prijs toe omdat de ondernemer over de gehele breedte van de bedrijfsvoering duurzaam inkoopt. Wethouder Hans Tigges reikte de prijs namens de jury uit op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op 6 januari. ‘Duurzaam inkopen is bij dit bedrijf een houding. John Koomen laat duidelijk zien waar hij voor staat en is daarmee een inspirerend voorbeeld,’ aldus de wethouder.

Bij Awardwinnaar John Koomen, die vanuit Wognum tuinen ontwerpt en aanlegt, is het één en al duurzaamheid dat de klok slaat. ‘We stellen ons altijd de vraag: kan het op een ecologische manier? En ja, vaak kan dat!’ Al vanaf de start van het bedrijf kijkt hij vooral naar hoe de natuur zijn oplossing vindt en koopt hij zoveel mogelijk milieuvriendelijk in. Kunstmest is bij zijn bedrijf uit den boze. In de 2-taktmotoren van de kettingzagen, heggenscharen en bladblazers gaat de biologische brandstof Aspen. De gewasbescherming is voornamelijk biologisch en op de kwekerij wordt wisselteelt toegepast. Bij de inkoop worden zoveel mogelijk milieuvriendelijke Europese hardhoutsoorten, gebakken materialen, beton, cortenstaal, inheemse beplanting en recyclebare materialen gekocht.

De genomineerden voor de Award 2015 waren naast John Koomen Tuinen; ME2-architecten, Wolterskassenbouw, LED Medemblik, ToekomstGroep, Kindercentrum Berend Botje, Wijbenga GWW.

Duurzaam Medemblik
Medemblik hecht veel waarde aan een Duurzame Economie. Daarom besteedt de gemeente veel aandacht aan de mogelijkheden voor ondernemers om producten, diensten, productieprocessen en kantoren toekomstgericht te verduurzamen. Sturen op het verduurzamen van de eigen organisatie kan onder andere via duurzaam inkopen. In 2015 stond het Duurzaam Inkopen en aanbesteden centraal. De gemeente organiseerde samen met lokale ondernemers en regionale kennisexperts bijeenkomsten om ondernemers bekend te maken met de mogelijkheden. Kortom, de Award Duurzaam Ondernemen 2015 staat in het teken van duurzaam inkopen.