Regelmatig zet Westfriese Zaken ondernemers in de spotlight door ze vijf interessante en prikkelende vragen te stellen. Deze keer is het de beurt aan Léon Slijkerman van Slijkerman Financiële Planning.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vak?
Dit jaar zit ik precies 20 jaar in het financiële adviesvak, waarvan ik me de laatste 15 jaar heb gespecialiseerd in financiële planning en echtscheidingsbemiddeling. Financieel advies is een dynamisch vakgebied dat constant in beweging is, dat maakt het ook erg leuk. Een recente en in het oog springende ontwikkeling is het provisieverbod dat op 1 januari 2013 door de Tweede Kamer is aangenomen. Deze wet verbiedt dat adviseurs nog langer (afsluit)provisie op complexe producten mogen ontvangen. Een goede ontwikkeling als je het mij vraagt. Al jaren ergerde ik me enorm aan de (te) hoge beloningen op het verkopen van financiële producten. Een goed financieel advies heeft namelijk niets te maken met het afsluiten van financiële producten! Dit is ook de reden waarom ik al ruim 10 jaar uitsluitend advies geef op uurtarief en niét bemiddel in financiële producten.

Wilde je altijd al ondernemer worden?
Mijn grootvader had in het verleden een tuinbouwbedrijf, dit heeft hij verkocht omdat mijn vader en zijn broers het familiebedrijf niet wilden voortzetten. Voor mij is het ondernemerschap stiekem een lang gekoesterde wens die in vervulling is gegaan. Als ondernemer ervaar ik veel vrijheid van handelen, bepaal ik zelf hoe ik iets aanpak en kan en mag ik doen wat ik leuk vind, namelijk mensen helpen bij ingewikkelde (financiële) zaken. Dat geeft mij veel voldoening.

Als je het over mocht doen dan?

Een carrière is niet iets dat je volledig in de hand hebt. Het is een combinatie van doorzettingsvermogen, geluk en op het juiste moment kansen pakken. Dit laatste aspect kan je niet plannen, het is een onderbuikgevoel. Als ik terugkijk dan heb ik in mijn carrière zowel hoogte- als dieptepunten gekend, het heeft me gemaakt tot de mens en de ondernemer die ik nu ben. Natuurlijk zijn er achteraf zaken die je wellicht anders had aangepakt, maar zo is nu eenmaal het leven. Het is goed zo, ik ben een tevreden mens.

Wat is het hoogtepunt geweest in je carrière?
Het starten van mijn eigen bedrijf zie ik echt als een hoogtepunt in mijn carrière. Op dat moment zat ik zowel zakelijk als privé op een keerpunt in mijn leven. Het kwam precies op het juiste moment en die kans heb ik toen met beide handen aangepakt. Tot op de dag van vandaag heb ik hier nog geen spijt van gehad!

Wat zijn je ambities?
Bij echtscheidingsbemiddeling werk ik onder de handelsnaam “De Scheidingsplanner”. Juist de combinatie van financieel advies en mediation wordt door mijn cliënten als zeer waardevol en nuttig ervaren. Naast financieel advies speelt bij echtscheidingen ook emotie en communicatie een grote rol. Veel scheidende echtparen spreken niet altijd meer dezelfde taal, begrijpen elkaar niet meer en hebben vaak niet meer het geduld om goed te luisteren. Als mediator is het mijn ambitie om ‘vechtscheidingen’ te voorkomen en probeer ik altijd twee partijen met elkaar in gesprek te krijgen en te houden. Als dit goed lukt en twee tevreden mensen het pand verlaten, dan word ik hier ongelooflijk blij van! Ik heb het mooiste vak van de wereld!

Wil je ook in deze rubriek? Neem dan contact op met de redactie via info@westfriesezaken.nl en meld je aan!