Daar waar verbinding is, stroomt energie! 

Op 15 mei vond de 31e editie van het Westfries Ondernemersgala plaats die in het teken stond van het thema energie. Zonder energie geen ondernemerschap. Het is de motor achter succesvol ondernemen. Het culinaire galadiner, het programma van formaat, drie fantastische winnaars én de ondernemers en bestuurders die in grote getalen op het gala aanwezig waren, lieten de onvergetelijk mooie avond bruisen van de energie!

De organisatie had niets aan het toeval overgelaten om er een spectaculaire happening van te maken. Het galadiner met een hoge personal touch verzorgd door InDutch Events, het sfeervolle decor van de Noorderkerk, de dresscode gala én het energieke programma, waren de ingrediënten voor een schitterende avond! De presentatie van het programma in Schouwburg Het Park was opnieuw in handen van de sympathieke NOS-verslaggever Chris Wobben. Koningin van de Olympische Winterspelen 2022, Sportvrouw van het Jaar én West-Friese trots Irene Schouten, vertelde op persoonlijke en energieke wijze over haar weg naar succes. Super energieke stand-upcomedian, acteur en imitator van allerlei dynamische typetjes Jandino Asporaat, maakte het publiek aan het lachen en zorgde met zijn eigenzinnige kijk op ondernemen voor een inspirerende energieboost. Het hoogtepunt van het gala was het uitreiken van de WBG Groeiparelprijs, de Van der Valk Publieksprijs en de Rabobank Méér Prijs.

Allround bedrijf met groeipotentie

De WBG Groeiparelprijs is er voor het meest innovatieve bedrijf met groeipotentie in de regio. De genomineerden voor deze award waren Brow Studio, Compleet Duurzaam en Semwerkt. ‘Het was een ontzettend groot plezier om kennis te maken met deze drie geweldige bedrijven! De winnaar weet zich op het innovatieve vlak te onderscheiden met eigen productontwikkeling en dat is specialistenwerk. De omvang van dit bedrijf is bijzonder gezien de branche waarin veel ondernemers eenpitter zijn. Deze eigenzinnige onderneming heeft een constante omzet en toont een grote mate van stabiliteit, met veel vaste klanten. Ook toont dit breed gedragen bedrijf prominent zijn maatschappelijke betrokkenheid. Deze prachtige groeiparel is nu al een allround bedrijf en heeft de absolute potentie om door te groeien tot winnaar van de Rabobank Méér Prijs. De winnaar van de WBG Groeiparelprijs 2023 is gevestigd in Hoorn. Dames en heren, mag ik uw hartelijk applaus voor Semwerkt!’ sprak WBG-voorzitter Hans-Peter Baars namens de vakjury.

Dankbaar en euforisch

Sun Walenkamp en Robbert Rosdorff namen de groeiparel in ontvangst. ‘Ik zou allereerst alle medewerkers van Semwerkt willen vragen te gaan staan, want deze prijs is voor ons allemaal. Onwijs bedankt! Daarnaast zou ik ook heel graag onze klanten en onze zakenrelaties willen bedanken. We bestaan nu negen jaar en de meeste klanten die negen jaar geleden bij ons zijn begonnen, zijn nog steeds klant. Zonder hen en de samenwerkingen die wij hier in de regio met andere bedrijven  hebben, hadden we deze prijs nooit kunnen winnen. Dus ook alle relaties, de organisatie van het gala en onze fantastische mede-finalisten hartstikke bedankt! Wij gaan nu een groot feest vieren!’ aldus een euforische Sun Walenkamp.

De kers op de verjaardagstaart

IJssalon Vivaldi, De Haan Elektro, Museum van de Twintigste Eeuw, Restaurantcafé Ridderikhoff en Café de Paus waren de genomineerden voor de Van der Valk Publieksprijs. De zwaartepunten bij het maken van een voorselectie van vijf kandidaten liggen op strategisch beleid, uitvoerend beleid, draagvlak in de regio en innovatief karakter. Daarnaast richt de jury zich op uitstraling, service, medewerkers en beleving. Uiteindelijk bepaalt de consument welk bedrijf eruit springt en wint. Tessa van der Valk, general manager bij Van der Valk Hotel Hoorn, reikte de publieksprijs uit aan Niels Abels en Justin Biesterveld van Restaurantcafé Ridderikhoff. ‘Wij vinden dit geweldig! We willen natuurlijk iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt en in het bijzonder onze collega’s. Ridderikhoff is een heel mooi bedrijf waar heel veel lieve mensen werken. Tegen de mensen die er nog nooit zijn geweest kan ik maar één ding zeggen: kom langs en ervaar hoe mooi het is wat wij allemaal doen. Het winnen van deze prijs is grandioos en is de kers op onze verjaardagstaart! Precies vandaag bestaan wij twintig jaar’, jubelde Niels Abels.

Ondernemer van het jaar met lef

Aannemingsbedrijf Wit Wognum, John Koomen Tuinen en Van Straalen de Vries waren de genomineerden voor de Rabobank Méér prijs. Deze award wordt uitgereikt aan de onderneming die uitblinkt in onder meer: strategie en visie, kwaliteitszorg en het belang van de onderneming buiten de regio. ‘De winnaar is een ondernemer pur sang. Het bedrijf toont een enorme dosis lef en onderscheidt zich met een krachtige strategie gericht op groei door overname. Ook buiten de regio geniet dit mooie familiebedrijf grote bekendheid. Het is knap dat deze onderneming zich staande weet te houden in de internationale markt, waarin de concurrentie groot is. Dit bedrijf heeft een scherpe visie op duurzaamheid. Deze gepassioneerde winnaar toont een grote mate van betrokkenheid bij het personeel en waakt als een vader over zijn medewerkers. De jury is enorm onder de indruk van de jaaromzet van maar liefst 180 miljoen euro en de overname van het distributiecentrum van Lidl. De winnaar van de Rabobank Méér Prijs 2023 komt uit Zwaag, mag ik uw daverend applaus voor Van Straalen de Vries Transport!’ luidde het juryrapport.

Machtig mooi bedrijf

Onder een daverend applaus namen algemeen directeur Rober van Straalen en directeur Sjaak de Vries de bijzondere onderscheiding in ontvangst uit handen van CEO van Enza Zaden Jaap Mazereeuw. Hiermee mag Van Straalen de Vries zich een jaar lang ondernemer van het jaar in West-Friesland noemen. ‘Ik ben soms een spreker, soms niet. Als je het nou over shit hebt in je leven, dat heb ik absoluut meegemaakt. Maar de maat die naast mij staat, heeft mij negentien jaar geleden geholpen en nu hebben we samen een machtig mooi bedrijf met verschrikkelijk veel mooie mensen. Het is gewoon top! Ondernemen betekent ook goede mensen en een lieve vrouw om je heen. Dag en nacht gaan we samen voor de toko. Iedereen onwijs bedankt!’

Een groot galahart

Mona Roorda trad dit jaar aan als voorzitter van het bestuur. ‘Iedereen kent ongetwijfeld het moment waarop je iemand ontmoet van wie je heel veel energie krijgt. En dat je daarna thuiskomt en overstroomt van de energie en op de mooiste ideeën komt. Ik had dat moment tijdens mijn eerste Westfries Ondernemersgala. Ik weet het nog als de dag van gisteren. We zaten in Schouwburg Het Park in de Othellozaal en we hadden een prachtige tafel met allemaal mooie mensen. Net als nu. Sinds dat moment ben ik groot fan van het gala. En zie mij hier nu staan als voorzitter. Ik vind het een onwijze eer. Geen gala zonder partners, dus vanaf dit podium wil ik iedereen die aan deze avond heeft bijgedragen hartelijk bedanken!’ speechte ze vol passie. ‘We blikken terug op een zeer geslaagd en sprankelend gala. Iedereen die aanwezig was heeft een groot galahart. We hadden ons de avond niet mooier en energieker kunnen voorstellen.’  

westfriesondernemersgala.nl