Kansen voor ongekend technisch talent

In 12 weken ontdekken of (installatie)techniek echt je ding is. Dat kan sinds maart via het TechCourt NHN in Hoorn. Ongeacht je achtergrond kun je hier kennismaken met het installatie vak en mogelijk doorstromen naar een vervolgtraject of baan. Met deze samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers wordt de drempel naar de techniek heel laag.  

TechCourt NHN is een samenwerking van o.a. Stichting Trigoon (Praktijkschool Westfriesland), WerkgeversServicepunt NHN en IWNH. Bas van Velzen, adviseur Werkgeversdiensten bij WSP NHN: ‘Er is veel vraag naar personeel in de installatietechniek en vooral ook duurzaamheidstechnieken. Tegelijkertijd zijn er heel veel mensen die geen werk hebben of zich zouden willen omscholen. Een praktijkopleiding is dan vaak net te veel gevraagd, omdat de basiskennis er niet altijd is. Daarom hebben we nu, samen met het onderwijs en de werkgevers een voorschakeltraject gecreëerd. Hierbij is veel commitment van de ondernemers in de vorm van banenkansen, gastlessen en materialen die ze ter beschikking stellen, zoals zonnepanelen en omvormers, koper, staal en pvc.’

Traject op maat

‘De Praktijkschool zorgt voor de persoonlijke begeleiding van de kandidaten tijdens het traject, IW NHN is de opleider. WSP NHN heeft wekelijks gesprekken met de kandidaten over hoe het gaat. Een traject duurt maximaal 12 weken, maar als een kandidaat echt talent heeft, kan hij sneller doorstromen naar een technisch beroep of vervolgopleiding. Het is echt maatwerk. Tussentijds kunnen deelnemers ook hun VCA halen met een speciaal traject voor statushouders voor wie de taal een probleem kan zijn. Voor hen is er een app met technische vaktaal, vergezeld van plaatjes. De voertaal is Nederlands, dus het is belangrijk dat ze dit gaan leren. Dat mag geen belemmering zijn. Het is zonde als talent niet gebruikt wordt.

Publiek-private samenwerking

‘De aanlooptijd van het TechCourt was 2 jaar. Marjolein Dölle had het idee voor een laagdrempelig voorschakeltraject, liefst bij een bedrijf zelf. We hebben een publiek-private samenwerking opgezet, omdat dat de grootste kans van slagen heeft. Het is belangrijk dat bedrijven betrokken zijn, zodat ze ook kennis kunnen maken met kandidaten. In de toekomst willen we een soort beroepentuin realiseren voor verschillende sectoren in de bouw, in samenwerking met andere praktijkopleiders. We zijn blij met de prachtige locatie van Trigoon en het feit dat zij de kandidaten dagelijks opvangen. Dit jaar hopen we dat 40 kandidaten het traject kunnen voltooien en daarna willen we uitbreiden. Er is nog heel veel ongekend talent dat van waarde kan zijn op de arbeidsmarkt.’

Wil je als bedrijf participeren in het TechCourt of je aanmelden als kandidaat? Meld je dan bij Bas.vanvelzen@werksaamwf.nl of Mats.fokker@uwv.nl.