Vrachtwagens die niet langer met de vlam in de pijp ‘doordieselen’, maar rijden op waterstof als duurzame, schone brandstof. Die toekomst is in de Westfriese regio dichterbij gekomen met de ondertekening van een convenant. Maar er zijn nog een hoop beren op de weg.

Begin dit jaar ondertekenden de zeven Westfriese gemeenten en gemeente Hollands Kroon, de Westfriese Bedrijvengroep (WBG) en grote transportbedrijven het ‘convenant waterstof in zware mobiliteit’. Hierbij beloven zij samen te werken in het creëren van een gezonde infrastructuur voor het gebruik van waterstof in de transportsector.

Kip-ei discussie

“Dat moet onder meer leiden tot de aanleg van een waterstoftank station langs de A7. Want voordat transporteurs gaan voor een waterstoftruck, willen ze wel zeker weten dat er waterstof getankt kan worden. En voor een waterstoftankstation geopend wordt, moet er wel vraag zijn. Het convenant moet die kipei discussie doorbreken”, vertelt Henk Vlaming van de WBG. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wouter Tettero is door de gemeenten aangezocht ‘als ‘waterstofaanjager’ in de regio. Hij heeft al verkennende gesprekken gevoerd met transporteurs. “In de basis is de wil er om de overstap naar waterstof te maken. Maar de concurrentie in de zware mobiliteit is stevig en de marges zijn klein. Er moet wel perspectief zijn.”

Een sterke coalitie

Henk Vlaming beaamt dat: “De komende tijd gaan we met alle betrokken partijen onderzoeken of we een goede, toekomstbestendige businesscase kunnen bouwen.” “Zodra waterstof grootschaliger opgewekt en toegepast gaat worden, zal de prijs ervan gedrukt worden. Dat zetje hebben we nodig”, vervolgt Wouter Tettero. “Net zo goed als subsidies die transporteurs helpen om te investeren in waterstof aandrijving. In de tussentijd werken wij aan een sterke coalitie, waarmee we de kansen die zich voordoen kunnen benutten.”

Westfriesland en Hollands Kroon staan er niet alleen voor. Het convenant is een provinciaal initiatief. Meer dan zestig partijen hebben hun handtekening eronder gezet. Met als doel: de aanleg van een netwerk van acht waterstoftankstations in NoordHolland voor onder meer vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Henk Vlaming: “Die omvang zegt wel iets over de ambities én de mogelijkheden van waterstof.”

Wil je deel uitmaken van de waterstofcoalitie in regio Westfriesland? Dat kan. Stuur een e-mail naar duurzaam@medemblik.nl