Net als de rest van Nederland is er een flink te kort aan huisvesting voor jongeren en starters. Om een regio levendig te houden is het belangrijk goede voorzieningen te hebben voor jongeren. Naast opleiding, winkels en uitgaan hoort daar ook betaalbare huisvesting bij. Een nieuwbouwproject op de Dampten en de ombouw van een kantoorgebouw gaan het aanbod in Hoorn flink vergroten.

Kees Hermans, groot geworden in de entertainmentbranche met de verkoop van dvd’s en cd’s, zoekt een nieuwe bestemming voor zijn nu deels leegstaand kantoorgebouw aan de Verlengde Lageweg in Hoorn. Op initiatief van de gemeente Hoorn bekijkt hij met studenten van Bouwkunde & Vastgoed in een ‘woonchallenge’ welke ideeën zij hebben, vanuit hun studie maar ook als doelgroep van deze woonruimten. Kees Hermans heeft een makkelijke instructie aan de studenten meegegeven: “Alles mag en alles kan in de ontwerpen. Ik ben benieuwd hoe jongeren invulling geven aan hun ideale huisvesting. Met deze challenge hopen we op ideeën voor een vernieuwend woonconcept dat past bij de levensstijl van jonge mensen, nu en in de toekomst. Zo wordt het echt een plek voor hen.” Na een eerste ronde gaan de groepen met projectennamen als ‘Student Island’, ‘The Switch’, ‘The Capital’ en ‘Future Buildings’ hun plan verder uitwerken en begin 2022 presenteren.

Dampten

Projectontwikkelaar Jan Oosterbaan heeft de locatie van Autogarage Tensen aangekocht met de intentie appartementen te bouwen voor starters, jongeren en studenten. In juni 2020 is met de gemeente Hoorn de intentieovereenkomst getekend voor 100 tot 120 appartementen. Oosterbaan: “Er is vanuit de gemeente de wens om specifieke huisvesting voor starters te realiseren. Het ligt zeer dicht bij het centrum, het station en het nieuwe strand, en leent zich daarom juist goed voor starters.”

“Hoorn is een aantrekkelijke woonlocatie in Westfriesland en heeft veel te bieden. Er is echter wel een tekort aan betaalbare woonruimte, waardoor jongeren vertrekken”, vervolgt Oosterbaan.  Samen met de WBG en de gemeente Hoorn is de WOW-visie opgesteld, Wonen – Onderwijs – Werk. De samenwerking met de gemeente verloopt voorspoedig en er ligt een mooi woonprogramma voor de genoemde doelgroepen. SVP architectuur & Stedenbouw verzorgt het ontwerp. In 2021 is het schetsontwerp gereed, in 2022 wordt het bouwplan afgerond en wordt gestart met de bouw.”