Vorig jaar trok Jan Reus met zijn bedrijf Auto Tensen, ook wel bekend als Dé Stadsgarage, in een gloednieuw pand aan de Van Aalstweg. En nu al doet hij zijn zaak over. Alhoewel: vertrekken doet hij nog niet helemaal. Met Frank Stortenbeker als nieuwe eigenaar, kan Jan zich focussen op de occasionjacht. Hun klanten krijgen nu het beste van beide mannen op één locatie.  

Frank is met zijn bedrijven RightRent en RightWash een buurman van Jan. Frank: ‘RightRent groeit behoorlijk. En om onze service en snelheid te waarborgen, was ik op zoek naar een monteur die het onderhoud en reparaties aan onze auto’s kon doen. Maar dat was niet zo makkelijk op de huidige arbeidsmarkt. Toen meldde Jan zich en zei: “Jij bent op zoek naar monteurs; ik heb ze in mijn bedrijf. Kunnen we niet gaan samenwerken?” We zijn in gesprek gegaan over onze bedrijven.’ Jan: “Het voelde eigenlijk meteen goed. Ik wilde graag wat verder groeien, maar me ook meer focussen op andere zaken als de dagelijkse leiding. Mijn vrouw Carla wil graag minder werken. Door deze overname kan dat allemaal.”

Alles in één

Voor Frank is de Stadsgarage een mooie aanvulling op de verhuur, de wasstraat, en zijn (second) leaseactiviteiten. ‘We kunnen nu het onderhoud in eigen beheer doen. Zijn minder klant bij andere garages, waar we soms lang moesten wachten, maar hebben volledig zelf de regie. Veel van onze klanten zijn ondernemers. Bij schade of andere problemen hebben ze direct een vervangende auto nodig. Dan kun je niet 14 dagen afwachten. Wij zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk weer met je eigen auto of, wanneer reparatie meer tijd kost, met een vervangende auto op pad kunt. We zijn aangesloten bij de BOVAG, maar ook bij PCA (de vereniging van specialisten in Peugeot en Citroën) en Autoservice Netwerk. Dit betekent dat we een enorm arsenaal aan kennis en onderdelen tot onze beschikking hebben. Hierdoor kunnen we praktisch alles aan.’

Dé Stadsgarage

De naam Auto Tensen verdwijnt in Hoorn en wordt vervangen door de nu gebruikte ondertitel de Stadsgarage, RightService. Het bedrijf staat volledig los van Auto Tensen Enkhuizen van zoon Arjan Reus, dat blijft zoals het is. De naam Stadsgarage dekt beter de lading. Jan: “Tensen is van oorsprong Peugeot. Maar sinds een jaar of 7 zijn we een allround garage voor alle merken. We zaten en zitten op loopafstand van alles. De binnenstad, het openbaar vervoer, de woonwijken en hier midden op een levendig bedrijventerrein. Echt een garage voor de hele stad.” Frank: ‘Voor mijn bedrijfsactiviteiten is het belangrijk om in een sociaal vriendelijke omgeving te zitten. Je wilt ook ’s avonds veilig je auto terugbrengen en je weg vervolgen. Hier zitten we midden in de bewoonde wereld.’

Persoonlijk en dichtbij

Frank: ‘We kiezen allebei graag voor een persoonlijke benadering. Jan en Carla waren bijvoorbeeld altijd zelf aanwezig in hun bedrijf en zo sta ik er ook in. Ik ben eigenaar, maar ook medewerker in mijn eigen bedrijf. We willen dichtbij en benaderbaar zijn.’ Jan: “Dat geldt ook voor het contact met klanten. Vandaag kwam er nog een klant langs. Gewoon om een praatje te maken tijdens zijn wandelrondje. Voor mij zijn mijn klanten mijn sociale contacten. Je kent ze persoonlijk en wilt er voor hen zijn. Daar draait het om.”

Occasionservice

“Nu ik het garagebedrijf aan Frank heb overgedaan, ga ik me meer richten op de occasionverkoop. Zonder showroom. Dat doe ik al 10 jaar. Ik zie het internet als middel, niet als concurrent. We gaan voor onze klanten op zoek naar de juiste auto. Of we kijken met hen mee wanneer zij al wat hebben gevonden. Vervolgens gaan we zelf een proefrit maken en beoordelen of deze aan onze kwaliteitseisen voldoet. Als de auto door onze keuring komt, kopen we hem en komt ‘ie naar Hoorn. Vervolgens kan de klant zelf een proefrit maken. Als die bevalt, kan hij de auto van ons kopen voor de prijs waarvoor hij op internet stond. Bevalt de auto niet, dan verkopen we hem zelf. Maar dat is in 10 jaar nog nooit gebeurd. Voor klanten was het even wennen, een dealer zonder showroom, maar het werkt heel goed. We kopen heel gericht in. Naast de occasions blijf ik bezig in de automotive. Steeds op zoek naar oplossingen en nieuwe ideeën. De dealerwereld verandert, maar problemen zijn voor mij een uitdaging. Als je maar blijft bewegen.”