Ondernemers in Westfriesland kunnen sinds kort hun bedrijf beter voorbereiden op de toekomst. De Werkplaats Digitaal Ondernemen helpt daarbij. Het Westfriese MKB gaat via de werkplaats samen met studenten van Hogeschool Inholland en het Horizon College aan de slag met het analyseren van data, met automatisering en online marketing.

Groei

Ondernemers generen veel data, maar door een gebrek aan geld, kennis en tijd worden deze data niet of nauwelijks geanalyseerd. Gevolg is dat digitalisering en dus de groei achterblijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB). “Onderwijsinstellingen brengen binnen een nieuwe digitale werkplaats kennis over de huidige technieken en technologieën in. Studenten leren van de vraagstukken van het MKB en de MKB-bedrijven leren binnen de werkplaats van de aangesloten kennisinstellingen. Zo leert iedereen van elkaar”, vertelt projectleider Petra Bijvoet.

Samenwerken

De Werkplaats Digitaal Ondernemen is onder andere opgestart vanuit een samenwerking van Hogeschool Inholland, Horizon College, Westfriese Bedrijvengroep, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Rabobank West-Friesland, GreenPort Noord-Holland Noord, WerkSaam Westfriesland en ACE-incubator. In deze werkplaats gaat het MKB samen met studenten uit de regio aan de slag met een vraagstuk rondom data-analyse, automatisering of online marketing. Zo worden de ondernemers bijvoorbeeld geholpen bij het opzetten van een website, bij het analyseren van financiële data of bij het inzetten van digitale materialen in het bedrijf.

Studenten

Vanuit verschillende opleidingen zijn studenten betrokken bij de Werkplaats Digitaal Ondernemen. Vanuit Hogeschool Inholland zijn bijvoorbeeld Alkmaarse studenten Business IT & Management gestart met een minor Business Process Management. Zij zijn de eerste studentengroep die voor de werkplaats een vraagstuk oppakken voor het MKB uit West-Friesland. Zij gaan aan de slag met het analyseren van data en vraagstukken over automatisering. En ook een student Business Studies start met een afstudeeronderzoek naar de behoefte van de werkplaats. Vanuit het Horizon College zijn studenten van de opleidingen Allround Medewerker en Expert IT Systems and Devices, Software Developer en Marketing & Communication Specialist betrokken.

Vraagstuk aandragen

De ondersteuning bij het vraagstuk is kosteloos. Studenten leren van het bedrijf in de regio. Bedrijven uit het MKB hoeven zelf geen kennis te hebben van digitalisering om mee te doen.

Ben jij dat midden- en kleinbedrijf (MKB) en heb jij een data-vraagstuk of -uitdaging en ben je klaar om een digitaliseringslag te maken of ben je nieuwsgierig geworden en wil je graag meer informatie over het project? Stel je vraag via: WDO@inholland.nl