REGIO – Steeds meer ondernemers in de bouw besluiten om tijdens de bouwvak gewoon door te werken of een kortere periode dicht te gaan. Dit zegt de vakbond FNV Bouw in het FD. Ook werkgeversorganisatie Bouwend Nederland herkent deze trend, maar kan deze niet cijfermatig onderbouwen.

Ongeveer twee derde van alle Nederlandse bouwbedrijven sluit in juli en augustus drie weken zijn deuren. Het andere deel werkt tegenwoordig door. Dit komt volgens de sector mede door de crisis. Bedrijven nemen liever één van de schaarse opdrachten aan dan dat zij de opdrachtgevers vragen om ‘wegens vakantie over drie weken’ maar terug te komen. Bouwbedrijven plannen hun werk sneller en strakker om aan de wensen van de opdrachtgevers tegemoet te komen, ook dit wordt veroorzaakt door de crisis. Bij deze planning kan het zijn dat er geen rekening wordt gehouden met de bouwvak.

In de jaren 80 werd de bouwvakantie al officieel uit de bouw-cao geschrapt. Toch bestaan er nog door de werkgeversorganisaties vastgestelde adviestijden voor de bouwvak per regio, waaraan het grootste deel van de bouwbedrijven zich houdt.

Een voordeel van een collectieve sluiting per regio is dat het in een periode gebeurt waarin de klanten en toeleveranciers ook vakantie vieren, aldus Bouwend Nederland. Het is een aantrekkelijke optie voor de continuïteit in de bedrijfsvoering voor de rest van het jaar. FNV Bouw neemt het al jaren op voor de belangen voor de werknemers. Volgens de bond moeten bouwvakkers, net als iedereen, het recht hebben om zélf te bepalen wanneer ze op vakantie gaan.