Gisteravond vond in Schouwburg het Park de jaarlijkse Hoornse stadsreceptie plaats. Het thema van de avond ‘verrassend samen’. Burgemeester Onno van Veldhuizen vroeg in zijn nieuwjaarstoespraak aandacht voor de verrassende vormen van samenwerkingen binnen de gemeente.

Talententheater Hoorn trapte de drukbezochte avond af met een autobiografische dans op het nummer Mens van BLØF. Vervolgens werden er allerlei video’s vertoond van diverse ‘verrassend samen’ buurtprojecten in Hoorn. De burgemeester voegde daar in zijn nieuwjaarstoespraak nog enkele voorbeelden aan toe, zoals Duurzaam Zwaag. Zestig particuliere huiseigenaren verenigden zich om hun huizen duurzaam te renoveren. De renovatie is betaald uit besparingen op energie. Het initiatief, een samenwerking met bedrijven en gemeente, heeft ook elders navolging gekregen. Ook kinderstadsdichter Mara Telkamp was tijdens de stadsreceptie van de partij. Samen met stadsdichter Hedwig Baartman bracht zij een mooi gedicht ten gehore.

Nieuwjaarstoespraak
‘Verrassend samen’ het thema van de stadsreceptie. Een ‘aanmoedigende’ gedachte, vindt burgemeester Onno van Veldhuizen. En noodzakelijk in de strijd van steden en regio’s om het gunstige lot. Een goede stad blinkt volgens burgemeester Van Veldhuizen uit in het mogelijk maken van allerlei, ook ongebruikelijke ontmoetingen. ‘Dan wordt één plus één drie’. Het stadsbestuur zal daarbij ruimte en vertrouwen moeten geven. ‘Het tijdperk van beheren is voorbij, innovatie is noodzakelijk.’ Daar hoort volgens de burgemeester samenwerking met anderen bij en ruimte en vertrouwen. ‘Anders gebeurt er niets, gaat het te langzaam of is het resultaat erbarmelijk.’

Het geven van ruimte en vertrouwen vraagt volgens burgemeester Van Veldhuizen om een stadsbestuur dat kritisch naar zichzelf durft te kijken en bewust kiest welke rol ze waar pakt. ’Het stadsbestuur zal daarbij ook een beetje risico moeten durven nemen.’ Tijdens de nieuwjaarstoespraak blikte de burgemeester ook alvast vooruit naar de komende gemeenteraadverkiezingen in maart. Hij prees de kandidaat-gemeenteraadsleden die de komende tijd iets heel tegenstrijdigs moeten presteren. ‘In verkiezingsstrijd dienen deze mensen de stad, door elkaar te bestrijden’. Daarna zullen ze samen tot compromissen moeten komen, om tot een bestuur te komen. Met de grote rijkdom aan partijen, zal ook daar ruimte moeten zijn voor verrassende samenwerkingen, stelt de burgemeester.

De avond werd afgesloten door dansschool Moves.