HOORN – Slaapgenoten verdwijnt dit jaar nog uit Hoorn. Keteneigenaar Beter Bed sluit namelijk dit jaar zijn ketens Matrassen Concord en Slaapgenoten in de Benelux. Het bedrijf wil zich richten op de formules Beter Bed en BeddenReus. Op deze manier hoopt het bedrijf de moeilijke marktomstandigheden in Nederland en België te kunnen doorstaan.

Bestuursvoorzitter Anbeek geeft aan dat het om ongeveer 40 filialen van Slaapgenoten en Matrassen Concord dichtgaan. Hoeveel banen er precies verloren gaan, kon hij niet zeggen. Er wordt geprobeerd om personeel over te plaatsen naar andere winkels, maar dit zal niet in alle gevallen lukken. De sluiting maakt deel uit van een langer lopende strategie, waarin het winkelbestand in Nederland aan de crisis aangepast wordt. Het bedrijf sloot in 2013 in de zes Europese landen waar het actief is 119 winkels. Er werden ook 75 nieuwe filialen geopend. Het concern beheerde eind vorig jaar 1175 winkels.

Ook vorig kwartaal hield Beter Bed last van de slechte economie en het lage consumentenvertrouwen. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 10 procent tot 90,8 miljoen euro. De opbrengsten van winkels die langer dan een jaar open zijn nam met ruim 9 procent af. Die vergelijkbare omzet kromp in Nederland met ruim 16 procent. Beter Bed verwacht in heel 2013 een nettowinst te hebben geboekt van 8,2 miljoen euro. De winst, die 43 procent lager is dan in 2012, werd gedrukt door 7,5 miljoen euro aan eenmalige lasten. Die ontstonden door de sluiting van de twee ketens en andere reorganisatiekosten. In het vierde kwartaal verwacht Beter Bed quitte te hebben gespeeld.

Bron: ANP