MIDDENMEER – Afgelopen week kwam de Rabobank met het bericht naar buiten dat zonne-energie de grootste groeier is op het gebied van duurzaamheid. Dat duurzame energie een sterke groeier is in de particuliere sector, bleek uit cijfers van de bank. De redactie van Westfriese Zaken vroeg zich af hoe sterk deze groei in de ondernemerswereld is en legde de kwestie voor aan twee adviseurs van WEA Accountants en Adviseurs.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij WEA hoog in het vaandel. Naast WEA Personeel, MKB en Agro, heeft het bedrijf ook een aparte unit Duurzaamheid. Onder deze unit vallen windenergie en zonne-energie. Vooral van het laatste maken mensen veel gebruik. ‘We zien vooral dat zonne-energie voor particulieren erg interessant is. Dit heeft er mee te maken dat de BTW van de aanschaf ­teruggevraagd kan worden’, vertelt BTW-specialist Siem Weel. ‘Als we kijken naar het MKB zien we dat zij relatief weinig gebruikmaken van zonne-energie. Vermoedelijk als gevolg van de crisis. De subsidie die bedrijven krijgen voor het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen, is voor veel ondernemers in de agrarische sector geen overtuiging om te investeren in deze panelen. Prioriteiten liggen bij het bedrijf draaiende houden. Gunstige fiscale maatregelen voor zonnepanelen stimuleren in deze gevallen niet, omdat het voordeel beperkt tot nihil is. Toch kan het rendement op zonnepanelen best interessant zijn, zelfs zonder fiscale voordelen’, gaat Bianca Vriend, Subsidie specialist, verder.

Interesse
WEA heeft veel agrarische klanten in haar portefeuille. ‘In de agrarische sector merken we wel dat er interesse is in duurzaamheid. Deze sector merkt, in tegenstelling tot het MKB, weinig van de crisis.’ Wanneer particuliere of zakelijke klanten interesse hebben in zonne-energie kunnen ze met al hun vragen bij WEA terecht. ‘Wij adviseren onze klanten op het gebied van duurzaamheid. Zo kunnen wij  berekenen of een investering in zonnepanelen interessant is. Daarnaast zorgen wij ervoor dat alle extra voordelen in de vorm van (fiscale) subsidies benut worden. Kom je als bedrijf  in de hoogste belastingschijf terecht, dan hebben fiscale subsidies het grootste nut. Want: hoe hoger de bedrijfswinst, hoe hoger het tarief hoe meer belasting je moet betalen, hoe interessanter het uiteindelijk is.’