HOORN – Tijdens een speciale bijeenkomst voor de pers tekenden maar liefst acht partners de samenwerkingsovereenkomst voor 400 jaar Kaap Hoorn. Dit jaar viert Hoorn het hele jaar de stichting van Kaap Hoorn. Dit wordt gedaan met vele evenementen als straattheater, speciale tentoonstellingen, varen, educatieve programma’s, een documentaire en nog veel meer. Woensdag 28 januari werd in het toepasselijk schip Egberdina en Cinema Oostereiland het programma gepresenteerd.

14 juni 1615 begonnen Willem Cornelisz Schouten en Jacob LeMaire met hun schepen ‘De Eendracht’ en ‘De Hoorn’ een zoektocht naar een alternatief voor Kaap de Goede Hoop en de Straat Magellaan, die voorbehouden waren aan schepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Op 29 januari 1616 vonden zij hun alternatief, bij het uiterste puntje van Chili. Het bebergde stuk land dat ze passeerden vernoemden zij naar hun thuishaven en Kaap Hoorn werd gesticht.

Partners
Dit jaar wordt het jubileumjaar van de ontdekkingstocht groots gevierd in Hoorn. De coördinatie van het speciale themajaar is in handen van Productiebureau Zorro. Woensdag 28 januari tekenden de andere partners – Ondernemers Stad Hoorn, Avontuur, Scholtens Groep, Veldboer Eenhoorn, Van der Valk, Abovo Media, Promobase en Rabobank – het samenwerkingscontract. De Rabobank deed tevens een gift van maar liefst € 10.000. Tom van Roon (Rabobank) overhandigde de cheque aan wethouder Ben Tap. ‘Dit geld kunnen we gebruiken om de initiatieven van kleinere verenigingen te ondersteunen.’

Nachtkapers
Hoorn staat bol van de activiteiten rondom de viering. Zo krijgt de stad onder andere in de nacht van 13 op 14 juni een speciaal evenement: Nachtkapers. Tijdens deze avond kapen culturele instellingen, theatermakers, muzikanten, bedrijven en inwoners voor één nacht de stad en nemen de bezoekers mee langs de prachtige geschiedenis. Het concept van Nachtkapers is vergelijkbaar met de Museumnacht.

Tentoonstellingen en meer
Ook de rest van het jaar zijn er vele activiteiten rondom het thema jaar. De Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders organiseert in samenwerking met het Westfries Museum diverse tentoonstellingen en lezingen. Vlakbij dit museum kan men vanaf 1 juni ook aan boord van het VOC Museumschip de Halve Maen. Een bijzondere en betrouwbare replica van het VOC-jacht waarmee de Engelse kapitein Henry Hudson in 1609 de Oostkust van Amerika verkende. Ook kunnen bezoekers van het Westfries Museum zich in 1616 wanen met een speciale virtual reality bril. De bril reageert op de bewegingen van je hoofd en het is net of je aan boord van het schip van Willem Schouten staat en de ronding zelf meemaakt.  In het museum zijn gedurende het jaar nog vele andere activiteiten rondom het thema.

Documentaire met Tim Knol
In Cinema Oostereiland wordt vanaf de zomer een speciale documentaire vertoond waarin zanger en componist Tim Knol afreist naar Chili. In de film is veel ruimte voor historische feiten over de reis van Lemaire en Schouten, de route, en de vrachtvaart door de eeuwen heen.

Theater én rumlikeur
Er zijn nog veel meer activiteiten door het hele jaar heen. Zo is onder andere Theaterfestival Karavaan aanwezig. Deze organisatie besteed uiteraard ook aandacht aan 400 jaar Kaap Hoorn. Speciaal voor het themajaar heeft Schermer Hoorn een bijzondere kruik met rumlikeur ontworpen. Op de kruik is de route van de schepen te zien.

Kansen
Genoeg te doen dus, de komende tijd in Hoorn. De viering van 400 jaar Kaap Hoorn biedt kansen om Hoorn landelijk blijvend als VOC-stad op de kaart te zetten door het verhaal van de tocht samen met bedrijven, inwoners en maatschappelijke instellingen te vertellen. De viering biedt ook kansen voor versterking van economische banden tussen bedrijven in Noord-Holland-Noord en Chili.