Gister heeft de gelegenheidscoalitie VVD, PvDA, D66, ChristenUnie en SGP maatregelen aangekondigd waardoor het aantrekkelijker wordt voor zzp’ers om pensioen te sparen via een eigen pensioenregeling.  

De overheid wil onder andere regelen dat zelfstandigen niet langer hun gespaarde pensioengeld hoeven aan te wenden voordat zij aanspraak mogen maken op de bijstand. Nu is het namelijk zo dat het gespaarde pensioenvermogen meetelt in de vermogenstoets van de bijstand. Dit schrijft het Financieele Dagblad in een artikel. Voor vier zzp-organisaties was dit een belangrijke voorwaarde. Deze vier organisaties werken al een tijd samen met het kabinet aan een eigen vrijwillige pensioenregeling voor zelfstandigen, welke in 2015 zou moeten ingaan. In deze vrijwillige regeling kunnen zzp’ers zelf beslissen hoeveel premie ze inleggen.

Het wordt voor zzp’ers ook mogelijk om hun pensioen aan te spreken op het moment dat zij arbeidsongeschikt raken. Daar  de verzekering vaak erg duur gevonden wordt, zijn er veel oudere zelfstandigen met zware beroepen vaak niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.