Hoorn kent vele soorten ondernemingen, kledingzaken, bouwmarkten, groenteboeren, noem het maar op of Hoorn heeft het. Het enige wat lijkt te ontbreken, op legale wijze ten minste, is het alleroudste beroep ter wereld: de prostituee.

Op dit moment is er in Hoorn geen legale seksinrichting of bordeel gevestigd. De gemeente Hoorn staat er ook niet om te springen. ‘Bordelen hebben een behoorlijke impact op de omgeving en daarom worden er veel plekken uitgesloten. Het is wel mogelijk om een bordeel te starten, maar de gemeente biedt weinig opties.’ De gemeente krijgt regelmatig informatie aanvragen over het vestigen van een seksinrichting. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staan de regels hiervoor opgesteld. Het vergt behoorlijk wat creativiteit van de seksondernemer om zich in Hoorn te kunnen vestigen.

Zo staan in de APV de volgende gebieden aangegeven waar de vestiging van een seksinrichtingen niet is toegestaan: winkelgebieden, bedrijfsterreinen en straten waar de woonfunctie voorop staat. De gemeente wilde geen opties geven waar het dan mogelijk wél zou kunnen. Wellicht is de haven of een afgelegen boerderij een optie?

Wil je een seksinrichting starten? Houd dan rekening met flink wat bouwkosten. De seksinrichting moet namelijk aan een aantal inrichtingseisen voldoen. Zo moet elke werkkamer een oppervlakte van ten minste 5 vierkante meter en een breedte van 1.80 meter hebben. Elke werkkamer moet voorzien zien van een wasbak met koud én warm water. Verder moet er per vijf werkruimtes een doucheruimte en een toilet aanwezig zijn.

Mocht de seksondernemer een geschikte, toegestane locatie hebben gevonden en aan alle inrichtingseisen voldaan hebben, wordt het voor hem ook nog eens lastig om klanten te trekken. Het is in de gemeente Hoorn namelijk verboden door handelingen, woorden, gebaren of op andere wijze voorbijgangers te verleiden tot prostitutie. Daarnaast mag de seksinrichting niet geopend zijn tussen 00.00 uur en 06.00 uur, wat toch de piekuren in deze business lijken te zijn.

Daarnaast moet de seksondernemer behoorlijk rekening houden met zijn personeel. De prostituees in deze gemeente mogen zelf de werktijden bepalen en zelf klanten kiezen. Ook moet de ondernemer zorgen dat er altijd genoeg wettelijk goedgekeurde condooms voor gebruik beschikbaar zijn. De seksondernemer mag een behoorlijke wasmachine aanschaffen en in zijn begroting een hoge waterrekening incalculeren. Na iedere klant moet namelijk het beddengoed worden verschoond, ook dient er per klant een schone handdoek aanwezig te zijn. Verder ben je als exploitant van een seksinrichting verplicht je werknemers in gelegenheid zich regelmatig te laten testen op soa’s. Mocht de werknemer een geslachtsziekte hebben opgelopen, is deze verplicht vrij tot het besmettingsrisico is geweken. Het is dus raadzaam een aantal oproepkrachten achter de hand te hebben.

Voor de seksondernemer is het dus een behoorlijke uitdaging om zich te vestigen in Hoorn. Ook in de regio lijkt een legale seksinrichting moeilijk te vinden. In april dit jaar werd in Den Helder het bordeel ‘Promiss’ gesloten als gevolg van vele overtredingen. In Zaandam werd onlangs het bordeel ‘Club Baccara’ gesloten, dit bordeel was geopend zonder geldige vergunning. De Horinees die op dit moment legaal tegen betaling aan zijn trekken wil komen, zal toch naar Amsterdam moeten reizen.