ZWAAG – Veel kleine ondernemers staan er niet bij stil dat ze slachtoffer kunnen worden van internetcriminaliteit. De ondernemers denken dat hun computernetwerk niet interessant is voor computercriminelen en besteden weinig of geen aandacht aan de beveiliging van hun systemen. Tot deze conclusie kwam het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) afgelopen week na een onderzoek. Ook Pieter Plas, technisch directeur bij Beerepoot Automatisering uit Zwaag, ziet deze ontwikkeling.

‘Ook wij zien dat de ondernemers uit het mkb die wij bedienen, slachtoffer worden van onder andere virussen die afpersing mogelijk maken. In een jaar tijd zijn zeven klanten hier de dupe van de worden,’ aldus Pieter tegen de redactie van Westfriese Zaken. Beerepoot Automatisering berichtte eerder deze week zelf ook ‘Cryptoware’ en ‘Ransomware’. De politie en het Nationaal Cyber Security Centrum waarschuwen voor deze virussen, die bestanden onherstelbaar vernietigen of versleutelen. Dit kan gaan om allerlei soorten bestanden, van foto’s tot Office bestanden tot financiële gegevens. Het virus versleutelt de bestanden, waardoor de ondernemer er niet meer bij kan. In ruil voor ‘losgeld’ belooft de internetcrimineel de sleutel voor het herstellen van de bestanden.

Virussen saboteren internetbankieren
Pieter ziet ook nog een andere ontwikkeling. ‘We zien dat er virussen worden verspreid die het internetbankieren weten te saboteren.’ Pieter geeft hiervan een voorbeeld: ‘Een ondernemer werd onlangs gebeld door de bank; er leek iets mis te zijn met zijn rekening. Een van zijn betalingen was omgezet en het geld ging nu naar een rekening in Bulgarije. De bank adviseerde om te controleren of zijn pc besmet was, wat het geval bleek te zijn. De ondernemer had eerder een e-mail ontvangen welke afkomstig leek van DHL. Hij maakte vaker gebruik van de diensten van DHL en ging er vanuit dat het goed zat. Op het moment dat hij op de link klikte, schoot hem te binnen dat hij die dag geen gebruik zou maken van de services van het bedrijf. Toen was het echter al te laat en later belde dus de bank. De gevolgen hiervan waren groot. Zo kon de ondernemer die dag niet de lonen van zijn personeel uitkeren. Je kunt je voorstellen dat het personeel hier niet blij mee was.’

Toch ingetrapt
Volgens Pieter komen de meeste virussen binnen via internetsites die niet afkomstig zijn uit Nederland. Daarnaast weten veel virussen hun weg te vinden via e-mail, in bijvoorbeeld bijlages en links. ‘Soms krijgen mensen e-mails, vol spelfouten, over de opheffing van een account. Hier trappen mensen toch regelmatig in.’

Virussen voorkomen
De technisch directeur geeft twee adviezen om virussen te voorkomen. ‘Je kunt beperkingen instellen voor het gebruik van bepaalde sites en je kunt zorgen voor een goed spamfilter. Eigenlijk is één spamfilter niet voldoende. Wij adviseren om op drie momenten te filteren. Bij de provider, bij binnenkomst op de firewall en vervolgens op de mailserver zelf. Je kunt dit zien als een soort grote zeef; als eerste worden de grove delen eruit gezeefd, als laatste de fijne deeltjes,’ eindigt Pieter.