ENKHUIZEN – De ThermoSeed, een innovatieve zaadontsmetting voor rijstzaden, van het Enkhuizer zaadtechnologiebedrijf INCOTEC, gaat Japan veroveren. ZEN-NOH Japan en INCOTEC zijn samen overeengekomen om de zeer innovatieve nieuwe desinfectietechnologie ThermoSeed op de Japanse markt te introduceren. ThermoSeed is ontwikkeld in Zweden en wordt wereldwijd op de markt gebracht door het Nederlandse bedrijf INCOTEC.

De gepatenteerde ThermoSeed technologie wordt gebruikt om allerlei ziektes van het zaad te verwijderen met gebruik van warme, vochtige lucht. De technologie wordt in Europa al jaren succesvol op commerciële schaal toegepast op onder andere tarwe. Naast het verwijderen van allerlei ziekteverwekkers als schimmels, bacteriën en aaltjes, heeft de technologie ook een positief effect op de kiemsnelheid en uniformiteit van zaad.

Samenwerking uitbreiden
ZEN-NOH en INCOTEC hebben deze technologie enkele jaren met goede resultaten getest in Japan en willen de samenwerking nu verder intensiveren door het beschikbaar maken van de technologie voor Japanse telers. Beide bedrijven geloven dat deze nieuwe en zeer innovatieve technologie telers zal helpen bij een duurzame productie van rijst, waarbij minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen hoeft te worden gemaakt.

Unieke kennis en ervaring
Mr. Yamazaki, Executive Vice President of ZEN-NOH: “Het doel van deze samenwerkingsovereenkomst is het combineren van de unieke kennis en ervaring van beide partijen op het gebied van zaad en zaadtechnologie in rijst, inclusief ThermoSeed. Hiernaast hebben we afgesproken de samenwerking op het gebied van zaadbehandelingstechnologieën verder uit te breiden naar andere gewassen als granen.

In de toekomst willen we ThermoSeed in heel Japan introduceren via onze organisatie, met de steun van de publieke instellingen. Dit om de introductie van ThermoSeed, wat we als een zeer effectieve en milieuvriendelijke technologie zien, te faciliteren.”

Perfecte partner
Mr. Douwe Zijp, CEO of INCOTEC Group B.V. “We zijn zeer trots en dankbaar dat we met ZEN-NOH tot deze overeenkomst zijn gekomen. We geloven dat door deze samenwerking Japanse telers kunnen laten kennis maken met deze innovatie manier van zaaddesinfectie, een oplossing die de Japanse teler een betere start voor zijn teelt geeft. In ZEN-NOH hebben we de perfecte partner gevonden. We zijn dan ook erg enthousiast over deze samenwerking.”