REGIO – Afgelopen week is op initiatief van 36 brancheorganisaties en vakbonden het Centrum voor de Ambachtseconomie opgericht. Het Centrum voor de Ambachtseconomie is een digitaal ondersteuningscentrum voor kleine ambachtelijke ondernemingen, zoals goud- en zilversmeden, dakdekkers, glazenwassers, pedicures, stratenmakers en schoenherstellers.

Door het wegvallen van alle product- en bedrijfsschappen raken zo’n 800.000 ambachtslieden hun broodnodige ondersteuning kwijt. De ambachtelijke brancheorganisaties zijn klein en missen daardoor de slagkracht die de nieuwe organisatie wel hoopt te bieden. Kwartiermaker Erlie Bakker: ‘De ambachtseconomie is vitaal en speelt een cruciale rol in de economie. De sector wint aan populariteit en wordt gezien als hip, modieus en innovatief. Tot 2021 moeten we door vergrijzing, ontgroening en groei een kwart miljoen vakmensen opleiden. Daarvoor is een ondersteunende organisatie nodig.’

Ambachtslieden betalen geen verplichte heffingen meer aan het Centrum voor de Ambachtseconomie. Voor een jaarlijkse bijdrage van zo’n €30,-  ontvangen ondernemers specifieke ondersteuning over bijvoorbeeld branchecodes, wet- en regelgeving en veilig en gezond werken. ‘We betrekken ook de overheid bij ons initiatief, maar het is de bedoeling dat het Centrum op eigen benen gaat staan’, aldus Bakker.

Bron: NU.nl