De Factorij, De Compagnie, De Marowijne, De Corantijn en de Oude Veiling: samen goed voor 90 hectare gemengd bedrijventerrein. Wat maakt Westfrisia zo aantrekkelijk voor allerhande bedrijven van klein tot groot? Westfriese Zaken vroeg het aan ondernemers Pieter Ursem en Valentijn Stam.

“Wij waren, als Peter Ursem Autobedrijf, al sinds 1991 gevestigd op Westfrisia. We waren één van de eerste bedrijven”, vertelt Pieter Ursem, inmiddels samen met Dirk Barten mede-eigenaar en algemeen directeur Autogroep Ursem-Barten, “Op dit moment hebben we vier locaties, naast nog andere vestigingen in heel Noord-Holland.” Op De Factorij het accurecyclebedrijf, en op De Compagnie achtereenvolgens het Hyundai dealerschap, het Mitsubishi en Nissan dealerschap en tot slot het schadebedrijf. Valentijn Stam is eigenaar van bedrijfsmakelaardij Raveel, al twaalf jaar gevestigd op De Corantijn. “Ik heb bewust op dit terrein mijn kantoor, ik zit hier midden tussen de andere ondernemers én natuurlijk mijn doelgroep. Je voelt wat er leeft en kunt alles wat er gebeurt op de voet volgen.”

De laatste jaren is flink ingezet op veiligheid en verbeteringen aan de openbare ruimte. Op basis van het KVO-B (keurmerk veilig ondernemen) convenant, dat werd afgesloten tussen de HOC (ondernemers), gemeente Hoorn, politie en de Veiligheidsregio (brandweer), coördineert en regisseert Parkmanagement Hoorn het project KVO-B op alle bedrijventerreinen in Hoorn. Hoe hebben de ondernemers dit gemerkt? Valentijn: “Het is prettig dat het collectief wordt beheerd. Dit zorgt voor integraal denken. Praktisch bij vragen, er kan in veel zaken worden gefaciliteerd, je wordt als ondernemer bijgepraat. Ook nieuwe ondernemers merken dit: ze kunnen zich makkelijk tot één gesprekspartner wenden. Ik kan elk bedrijventerrein Parkmanagement aanraden.” Pieter kan dit beamen: “De alarmopvolging wordt centraal geregeld. En dat aanspreekpunt, als je vragen of opmerkingen hebt. Het groenonderhoud is netjes, veel gras, ruim opgezet.” Dat  bevestigt Valentijn: “Het valt niet op. Juist een indirect teken dat dit goed wordt bijgehouden.”

Sowieso is Pieter te spreken over de organisatie van het parkmanagement: “Indertijd hebben we, omdat de verzekering steeds hogere eisen stelde, gekozen voor eigen camerabewaking. Toen Parkmanagement de camera’s installeerde voor de openbare ruimte, zijn deze systemen aan elkaar gekoppeld. Perfect, want nu worden bij verdachte activiteiten zowel de openbare weg als het privéterrein gemonitord. De ideale combinatie.”

En hoe zit het met de bereikbaarheid “Ik zit hier al dertig jaar, dus ik rijd er blind naartoe”, lacht Pieter, “Maar even serieus: het is makkelijk uit te leggen. Vanaf de snelweg de tweede afslag en je bent er.” Omdat er maar een aantal grote bedrijven zit, vele middelgrote en kleine ondernemers en een paar bedrijfsverzamelgebouwen blijft het goed te overzien en zijn er niet te veel zware activiteiten: “Iedere ondernemer doet hier zijn best.”. “Er is weinig leegstand”, voegt Valentijn toe, en hij kan het weten als bedrijfsmakelaar, “Ook als bedrijven doorstromen naar grotere ruimtes, willen ze hier graag blijven. De omgeving is aantrekkelijk, zo in het hart van de regio en voor klanten van verder weg is het ook goed bereikbaar. Zelfs voor de woonwijk hierachter zijn er bedrijven actief. Er zijn wel wat grotere ondernemers, maar er is geen zware industrie. Heel gemêleerd dus. Ten opzichte van de andere bedrijventerreinen in onze regio, is deze modern van opzet én volgroeid. In mijn optiek biedt Westfrisia van alles het beste.”