Ondernemer Dirk Verbeek, directeur van Westfriesland Metagis, een bronsgieterij op Zoutketen gaat samen met Nico Meester van het ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord met maximaal 35 bedrijven een eerste stap zetten met het collectief verduurzamen op drie bedrijventerreinen in Enkhuizen. Een eerste kleine stap met een grote kans voor de toekomst.

“Goed voor het klimaat, je eigen portemonnee en bovendien zijn duurzaamheidscertificaten steeds vaker noodzakelijk bij afnemers of inkooptrajecten.” Dit zijn enkele voordelen die Verbeek noemt om zijn bedrijf, maar ook collega ondernemers in Enkhuizen aan te zetten tot verduurzamen.

Energiescan snel terugverdiend

Op dit moment zijn er 25 ondernemers aangesloten bij dit project van WBGroen in Enkhuizen. Zij laten collectief een energiescan doen waarvan 75% van de kosten door de provincie en de gemeente wordt betaald. Meester: “Hierdoor betaalt een ondernemer ongeveer Duurzaam Ondernemend Westfriesland Duurzaam Ondernemend Westfriesland € 350,- voor uitgebreide praktische informatie over mogelijke isolatiemaatregelen, zonnepanelen en door slimme energie aanpassingen. Mijn ervaring leert dat deze kosten door slimme aanpassingen zich in korte tijd laten terugverdienen.”

Eerst kleine stap

Binnen dit collectief is de volgende stap het inkopen van led en zonnepanelen. Een bewuste keuze voor een eerste eenvoudige stap. “Eerst bewijzen dat we hiermee een duurzame stap voorwaarts zetten en een gezond rekenplaatje presenteren, we blijven toch ook ondernemers.” Nadat er collectief ledlampen en zonnepanelen zijn ingekocht en geplaatst, is er nog meer mogelijk. “Als je de energie kunt opwekken met zonnepanelen, kunnen we ook kijken naar een mogelijkheid om teveel opgewekte energie te verrekenen met je buurman. Hiermee zou je op termijn geen energiebedrijf meer nodig hebben, omdat je dat zelf gaat worden, wat veel prijsvoordelen biedt.”

Meld je aan

Er zijn nog slechts 10 scans beschikbaar voor ondernemers op Krabbersplaat, Schepenwijk en Ketenwaal. Ondernemers die van deze unieke kans willen profiteren kunnen voor 14 maart 2020 contact op te nemen met dirk.verbeek@wfmbrons.nl.