De intentie van familie Joosten om een twaalf meter hoog glas-in-loodraam te schenken aan de historische Oosterkerk in Hoorn, is niet onopgemerkt gebleven. Voor ondernemers van HOC was het de perfecte gelegenheid om door middel van een onthullingsevenement de verbinding tussen Hoornse ondernemers in het heden en verleden verder te versterken.

Het unieke handgemaakte glas-in-loodraam met de titel ‘Handel en nijverheid na de gouden eeuw’ werd op 28 september onthuld in de Oosterkerk. Het werd ontworpen door Frans van Leeuwen in samenwerking met Herman Joosten, Joyce Klemann-Joosten en andere telgen van de familie Joosten. De voormalige glasfamilie wilde een voetdruk achterlaten en besloot dat op originele wijze te doen door middel van het doneren van een glas-in-loodraam. Meer dan drie jaar werd er hard gewerkt en het resultaat mag indrukwekkend worden genoemd. HOC-bestuurslid Esther Klappe van PDZ Uitzendbureau Hoorn hoorde enkele maanden geleden voor het eerst over het initiatief en was direct enthousiast. Ze vertelt: “José Linders was al bij het project betrokken en had HOC benaderd om samen invulling te geven aan het programma rondom de onthulling. Zo’n bijzonder gebaar verdient een gepaste onthulling en daarom leek het ons bijzonder hier onderdeel van uit te maken. Vanuit HOC organiseren we regelmatig evenementen om zo ondernemers uit de regio met elkaar te verbinden, dit was daarvoor een unieke gelegenheid.”

Een druk op de knop

De dag van de onthulling trok veel aandacht van geïnteresseerde ondernemers en was zeer geslaagd. Onder bezielende leiding van host Otto Wijnen kwamen diverse enthousiaste sprekers aan het woord zoals Eddy Boom (Oosterkerk Hoorn), Esther Klappe (PDZ Uitzendbureau Hoorn en bestuurslid HOC), Ad Geerdink (Westfries Museum) en Colin van der Laan (familiebedrijf VANDERLAAN). Esther: “Het werd een middag vol emotie, muziek, kunst en netwerken. Het hoogtepunt was uiteraard het moment van de onthulling.  Met één druk op de rode knop door Joyce viel het doek naar beneden en werd het verborgen twaalf meter hoge glas-in-lood-raam onthuld. Het raam ziet er absoluut fantastisch uit en vertelt echt een verhaal. Je weet niet waar je moet kijken, er valt zoveel te zien. Een bijzonder object wat meer dan 200 jaar zal blijven bestaan en waarmee de familie Joosten verbonden blijft met de Hoornse geschiedenis.”