Voor het derde jaar op rij trok het ondernemersontbijt van de gemeente Hoorn wederom meer ondernemers. Bijna 300 ondernemers kwamen op de Dag van de Ondernemer naar het Van der Valk Hotel in Hoorn om te netwerken.

De nieuwe wethouder van economische zaken Arthur Helling opende het ontbijt. Daarna hield econoom en journalist Mathijs Bouman een wervend verhaal over innovatie, robotisering en Westfriese bedrijven. Onder de titel ‘Wolken voor de Westfriese zon’ hield hij een presentatie over de vraag of er in 2020 een recessie of krapte zou ontstaan. Ook vertelde Bouman over manieren om de productiviteit weer op gang te krijgen. Het verhaal van Bouman, zelf woonachtig in Westfriesland, kreeg een warm ontvangst.

Kholoud Al Mobayed, wethouder arbeidsmarktbeleid, sloot het plenaire deel af met een oproep om ook mensen met een afstand tot een arbeidsmarkt in dienst te nemen. Daarna verspreidden de ondernemers zich over de ontbijttafels om te netwerken en zaken te doen met elkaar. En natuurlijk voor een uitgebreid ontbijt.

Met het ondernemersontbijt heeft de gemeente Hoorn een traditie op de kaart gezet. Volgend jaar volgt er een nieuwe editie.

Oplossingen!

Westfriesland kent een relatief lage werkloosheid en hoge arbeidsparticipatie. Het aantal vacatures is de laatste jaren gestegen tot recordhoogte. Met name in de ICT, detailhandel en zorg zijn veel vacatures. In de lezing van Bouman kwamen een aantal oplossingen voor werkgevers naar voren:

Ga weer eens betalen! 
Zoek niet naar geschikte, maar naar ongeschikte kandidaat
Opleiden in het bedrijf, samen met het lokale mbo
Leven Lang Leren voor iedere werknemer
Investeer in technologie die mensen beter/langer laat werken
Aanval op deeltijd. En neem eens een 55-plusser aan
En zeker: investeren in automatiseren en robotiseren