REGIO – Waar in het tweede kwartaal van dit jaar bij grote bouwbedrijven de omzet daalde, zagen onder meer zzp’ers in de bouwbranche hun omzet juist stijgen.

In vrijwel alle branches in de bouw is een omzetdaling te zien, zowel in de burgerlijke- als in de utiliteitsbouw. De omzetdaling was met name te zien bij bedrijven met meer dan 10 werknemers in dienst. Daarentegen zagen kleine bedrijven en zzp’ers hun omzet wél stijgen. Het kan zo zijn dat dit wordt veroorzaakt door het lage btw-tarief op de arbeidskosten. Kleinere bouwbedrijven en zzp’ers bieden blijkbaar in de hoofdzaak arbeid.

De overheid heeft als crisismaatregel het tijdelijk mogelijk gemaakt om op arbeidskosten het lage btw tarief te rekenen. Kleine afwerkbedrijven, zoals schilders en timmerlieden, profiteren het meest van deze btw-regel. De omzet groeide met 3,4%. De omzet van deze groep in de burgerlijke- en utiliteitsbouw groeide zelfs met 6,6 %.

De omzetdaling in de gehele bouw heeft vooral te maken met het lage aantal aangevraagde bouwvergunningen in 2013. Inmiddels lijkt de markt zich te verbeteren en worden er meer vergunningen aangevraagd en projecten gestart. De verwachting is dat ook de cijfers zich zullen verbeteren.