REGIO –  Seed Valley is wederom versterkt en dit keer met twee technische bedrijven. Sinds 1 mei zijn Polytechniek uit Venhuizen en Leba Metaalbewerking uit Enkhuizen nieuwe partners van de stichting. Beide bedrijven ontwikkelen zelf geen plantenrassen of zaadtechnologie, maar zijn wel verbonden met de zaadsector.

Zo ontwerpt en fabriceert Leba, van oorsprong een metaalbewerkingsbedrijf, machines en machineonderdelen voor onder andere de zaadsector. Het in 1957 opgerichte familiebedrijf brengt, in samenwerking met Incotec en Seed Processing Holland, de automatische pilleermachines onder de naam Holland Seed Coating Systems op de markt. Leba ontwerpt en bouwt de machines, Seed processing Holland verkoopt en onderhoudt ze en Incotect levert het coatingmateriaal en de benodigde licenties om de gepatenteerde technologie toe te passen. Deze samenwerking is één van de sterkste voorbeelden van kennisdeling binnen het Seed Valley Cluster.

Al 40 jaar in agrarische sector
Het Venhuizense Polytechniek bouwt en onderhoudt al ruim 40 jaar technische installaties voor de agrarische sector. Het bedrijf levert onder andere koude- en warmtetechniek, luchtbehandeling, elektrotechniek en watertechniek aan een groot aantal zaadbedrijven in de regio. Daarnaast realiseerde Polytechniek de gehele technische inrichting van het ClusiusLab, de nieuwbouw van het Clusius College in Hoorn waarin een plantenkas, groene laboratoria en instructielokalen zijn gevestigd. Deze faciliteiten worden onder andere gebruikt voor onderwijs in veredeling, zaadteelt, zaadtechnologie en weefselkweek.

Missie
De twee bedrijven sluiten zich beide aan bij de missie en strategie van Seed Valley: ‘Het versterken van onze economische positie en verankering van het cluster van zaadbedrijven in Noord-Holland’.