REGIO – Volgens MKB-voorzitter Van Straalen zou de extra beloning voor avond- of weekendwerk volledig moeten worden geschrapt. Hij vindt dat de toeslag op loon voor arbeid op tijden die vroeger als ongebruikelijk werden gezien, helemaal moeten verdwijnen. Dit zegt hij in een interview met het Financieel Dagblad.

‘Dit is helemaal uit de tijd. We leven niet meer in 1960. De bonden moeten snappen dat dit echt niet meer kan. We leven niet in het stenen tijdperk van de Flinstones. Het is totaal uit de tijd om iemand voor werk in de avonduren of op zondag een toeslag te geven. De economie is flexibel en al lang niet meer gebonden aan de tijden van negen tot zes. Dus er moet echt radicaal een streep door dat toeslagenstelsel,’ aldus Van Straalen tegen de krant.

Voor het mkb zijn de toeslagen buiten de klassieke kantooruren haast niet op te brengen. Hij noemt als voorbeeld een zelfstandige winkelier, die door concurrentie van grote ketens gedwongen mee moet gaan met de koopzondagen en koopavonden. Door de hoge personeelskosten, die ontstaan door de toeslagen, is het voor de winkelier helemaal niet rendabel om op zondag open te zijn.  Volgens van Straalen moeten de bonden nu echt snappen dat de toeslagen niet meer kunnen.