REGIO – In 2013 zijn er meer bedrijven gestart dan gestopt. In totaal zijn er vorig jaar 172.000 bedrijven gestart en 129.000 gestopt. Er startten vooral veel organisatieadviesbureaus en webwinkels. Dit meldt het CBS.

Jaarlijks starten het meeste bedrijven  in de zakelijke dienstverlening, dit zijn met name organisatieadviesbureaus. In 2013 startten er bijna 14.000 van dit soort bedrijven, wat neerkomt op 8 procent van het totaal aantal starters.

Record aantal webwinkels
Webwinkels staan op de tweede plaats in de top 10 branches met meeste starters. Het afgelopen jaar zijn er een recordaantal webwinkesl gestart. Maar liefst 8.000 webshops openden hun online deuren. Het gaat voornamelijk om webwinkels met kleding- en modeartikelen.

Top 10 meeste starters
Na de webwinkels volgden in de top 10 branches met meeste starters respectievelijk de branches Zorg, Financiële Holdings, Burgerlijke/utiliteitsbouw, Haar- en schoonheidsverzorging, overige zakelijke diensten, overig onderwijs, software-ontwikkeling en als laatste ingenieursbureaus. Het gaat hierbij voornamelijk om eenmanszaken. In de meeste branches van de top 10 zijn de opstartkosten relatief laag.