REGIO – Elke ondernemer maakt het (meer dan) eens mee: werknemers die vertrekken. Maar waarom vetrekken zij? Er zijn verschillende redenen te bedenken. Yacht deed onderzoek naar de beweegredenen onder hoog en laagopgeleiden. Het onderzoek werd aangevuld met onderzoeksresultaten van de Randstad Award 2015 door onderzoeksbureau ICMA.

Onder hoogopgeleiden werknemers zijn een oninteressante baan (43 procent), gebrek aan doorgroeimogelijkheden (43 procent) en weinig waardering (29 procent) redenen om een andere baan te zoeken. Voor laagopgeleiden telt, naast deze punten, met name een te laag loon, geen mogelijkheid om werk- en privétijd flexibel in te richten en een tekort aan ontwikkelmogelijkheden.

In het onderzoek werd ook gevraagd welke punten aantrekkelijk zijn in een baan. Op de eerste plek staat een goed salaris (64 procent), daarna volgen een goede werksfeer (52 procent) en uitdagende werkzaamheden (50 procent).

Niet elke werknemer die ontevreden is in zijn huidige baan is actief op zoek naar een nieuwe baan. Uit het onderzoek blijkt dat een derde deel van de hoogopgeleiden (28 procent) niet op zoek is, meer dan de helft (59 procent) is latent op zoek naar een nieuwe baan.