Eind november is bij Beerepoot Automatisering een fieldlab van start gegaan, waarbij 21 MBO-studenten van het Horizon College worden opgeleid tot junior cybersecurity specialist. Het fieldlab is tot stand gekomen dankzij een samenwerking van de IT Academy Westfriesland, CyberVeilig Westfriesland, het Horizon College en uiteraard Beerepoot Automatisering.

Kwartiermaker Danny van Soelen van de IT Academy WF is verheugd over de samenwerking. “Dit fieldlab bij Beerepoot Automatisering is tot stand gekomen dankzij het initiatief en meedenken van de IT Academy. Dat past namelijk precies in het doel van de IT Academy: lokale IT-bedrijven en IT-talent bij elkaar brengen. Het afgelopen jaar hebben dertien Westfriese IT-bedrijven (of organisaties met een stevige IT-afdeling en -ambitie) zich actief verbonden aan de ontwikkeling van de IT Academy. Beerepoot Automatisering is er daar één van en zij spelen in dit fieldlab een essentiële rol. Tegelijkertijd draaien in de regio nog zes vergelijkbare IT-labs in de regio, zodat meer dan 110 studenten via de IT Academy aan de slag zijn.”

Junior cyber security specialisten

Bij Beerepoot Automatisering komen 21  studenten ruim 10 weken lang minstens één dag per week online of op locatie langs om te worden opgeleid tot junior cybersecurity specialist. Directeur Pieter Plas van Beerepoot Automatisering: “De studenten hebben als opdracht om kwetsbaarheden in de IT bij bedrijven in beeld te brengen, onder meer met een pentest. We hebben daarvoor zelf een lesprogramma geschreven, dat opbouwt van kennismaken tot vaardigheden op het gebied van pentesten bij bedrijven die ze zelf geselecteerd hebben.” Met een pen- of penetratietest wordt gekeken in welke mate iemand van buiten het bedrijf kan binnendringen in de IT-systemen.

Groeiende markt

Plas (en velen met hem) ziet dat de IT-markt alleen maar verder groeit, terwijl aan de andere kant het aantal werknemers in de branche nog niet voldoende meegroeit. “Dus daar zit voor ons ook een belang. En we laten graag zien dat we daarbij vooroplopen. Dit is onze expertise en mede daarom hebben we zelf het lesprogramma geschreven. We willen namelijk naar de kern van veiligheid en beschermen en kennis bieden die over tien jaar ook nog relevant is. Immers, als je leert omgaan met de technologie van nu, loop je over een jaar al achter. En als ik tien jaar vooruitkijk, is standaard systeembeheer minder geworden. Logisch, mensen gaan steeds meer in de cloud werken. Het wordt daarentegen steeds belangrijk om de eindgebruiker te ondersteunen, dus werkplekbeheer en servicedesk. En consultancy inclusief advies, onder meer over security. Zo is de cirkel rond.”

Doordraaien

Toch draait de cirkel nog iets verder, want het fieldlab haakt halverwege aan bij bedrijven in de regio. De studenten en bedrijven worden gekoppeld op initiatief van CyberVeilig Westfriesland. Projectleider Jan Rosier: “Onze doelen zijn het kweken van awareness rondom cybersecurity enerzijds en het ontwikkelen van scans anderzijds. Uit de scans volgt een rapportage en advies waarmee bedrijven en organisaties zelf aan de slag kunnen of het uitbesteden aan een externe partij. Het is de bedoeling dat we de studenten bij de scans betrekken, mooi om hen op deze manier een kans te geven.”

Meer informatie over CyberVeilig Westfriesland kijk op www.cyberveiligwestfriesland.nl.  Voor info over de IT Academy? Bel met Danny van Soelen op 06 53252395.