HOORN – Op maandag 7 september 2015 heeft wethouder Ben Tap de heer Osvaldo Marinao in Hoorn ontvangen. De heer Marinao is de Chileense Handelsattaché en bracht een bezoek in het kader van de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Doel van het bezoek was om te kijken in hoeverre er mogelijkheden zijn om de handel tussen Chili en bedrijven in Noord-Holland Noord te bevorderen.

Twee bedrijven zijn bezocht: Van der Gulik Tulpen in De Goorn en Excellent Products in Hoorn. Beide bedrijven zijn geïnteresseerd in de handel met Chili. Van der Gulik kweekt tulpen en werkt samen met vijf andere bedrijven samen onder de naam PolderPride. Excellent Products houdt zich bezig met het ontwikkelen van hoogkwalitatieve bevestigingsmiddelen ter bevordering van de veiligheid in het verkeer en arbeidsomstandigheden. Na een rondleiding door beide bedrijven gaf het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord een toelichting op de regio. Vervolgens was er een gesprek tussen de handelsattaché en enkele ondernemers.

Eerste stap in een verdere samenwerking
Wethouder Ben Tap van Economische Zaken noemde het bezoek een mooie eerste stap in een verdere samenwerking die moet leiden tot meer handel tussen Chili en Nederland. Tap: ‘Als regio Noord-Holland Noord hebben we vele mooie en innovatieve bedrijven die vestigingen in de hele wereld hebben. Zo heeft Excellent Products een vestiging in Vietnam. Wij willen graag een handje helpen bij het verder ontdekken van de mogelijkheden voor bedrijven in Chili. 400 jaar geleden gingen we vanuit onze regio op talloze missies naar het Oosten om kruiden en specerijen naar Nederland te halen. Nu vier eeuwen later brengen we ook mooie producten naar andere delen van de wereld.’

Viering 400 jaar Kaap Hoorn
De heer Marinao bracht een bezoek aan Hoorn en De Goorn in het kader van de viering 400 jaar Kaap Hoorn. Dit en volgend jaar staat deze viering centraal in Hoorn. Op 14 juni was het exact 400 jaar geleden dat de kapiteins Schouten en LeMaire vanuit hun thuishaven Hoorn richting het Oosten voeren om een nieuwe route naar de Oost te ontdekken om zo het VOC-monopolie te omzeilen. Ruim een half jaar later, op 29 januari 1616, rondden zij in Chili Kaap Hoorn en vernoemden zij deze naar hun thuishaven Hoorn. De ronding van Kaap Hoorn heeft er mede voor gezorgd dat Hoorn internationaal bekend is. De ronding hoort bij de geschiedenis van Hoorn. De warme contacten met de Chileense ambassade rond de viering hebben ook geleid tot een versteviging van de relatie met de Chileense handelsattaché.