HOORN – De maand september staat in Hoorn in het teken van de toekomst van de Hoornse binnenstad. De gemeente Hoorn nodigt inwoners, ondernemers, instellingen, bezoekers en ook experts uit om mee te denken en te praten over de vraag hoe de binnenstad van Hoorn aantrekkelijker kan worden en wat daarvoor nodig is. De thema’s bereikbaarheid, parkeren, detailhandel en leegstand komen hierbij in ieder geval aan de orde, maar ook onderwerpen als wonen, recreatie en toerisme, cultuur en erfgoed.

Naast twee ‘expert meetings’ met partners in de stad organiseert de gemeente Hoorn op 21 september, 28 september en 5 oktober ook een ‘binnenstadslab’ in de Zwarte Olifant (vanaf 20:00 uur, Nieuwe Noord 10), waar inwoners en ondernemers aan de hand van interessante lezingen van onder meer Rupert Parker Brady kunnen meedenken en –praten over trends, ontwikkelingen en toekomstwensen. En op de Facebookpagina van de gemeente Hoorn kan iedereen van 14 t/m 21 september aan de hand van prikkelende stellingen en vragen digitaal meepraten over de toekomst van de Hoornse binnenstad.

‘Hoorn is een fantastische stad om te wonen, te werken en te bezoeken,’ aldus wethouder Ben Tap. ‘De unieke  ligging aan het water, dichtbij Amsterdam en ook de groene regio, het veelzijdige aanbod van winkels, horeca en musea, dat zijn positieve punten die ik van veel mensen hoor. Maar er is ook ruimte voor verbetering en vernieuwing.’

Wethouder Samir Bashara: ‘We zijn op zoek naar nieuwe ideeën en ook trends die onze binnenstad vooruit helpen. De hamvraag is: aan welke knoppen kunnen we draaien om Hoorn in de toekomst leuk te houden en leuker te maken? We hebben hoge verwachtingen van de gesprekken met de stad.’

Alle inbreng van de gesprekken en bijeenkomsten wordt in oktober verwerkt in concept uitgangspunten, die opnieuw worden voorgelegd aan de stad en ook worden besproken met de raadscommissie. Daarna wordt de concept binnenstadsvisie opgesteld en kan de gemeenteraad de visie uiteindelijk vaststellen.