Een volwaardige baan zonder dat je op sollicitatiegesprek hoeft, of dat er naar je arbeidservaring en diploma’s wordt gevraagd. Dankzij Open Hiring®, een nieuw en baanbrekend concept op de arbeidsmarkt is dat mogelijk. Ook Noord-Holland maakt binnenkort voor het eerst met dit fenomeen kennis en wel in Zwaagdijk door een bakkersbedrijf uit Avenhorn.

In een vestiging in Zwaagdijk gaat Bakkerij Pater uit Avenhorn de bij het publiek geliefde jodenkoeken van Davelaar nieuw leven inblazen. In diezelfde productielocatie start Pater als eerste firma in Noord-Holland een pilot met Open Hiring. Open Hiring is een concept dat vorig jaar door maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation op de Nederlandse arbeidsmarkt werd geïntroduceerd. De formule houdt in dat werkzoekenden zich bij een onderneming inschrijven voor een vacature die de werkgever voor Open Hiring beschikbaar heeft gesteld. Zo gauw die plek vrijkomt, kan de eerste op de wachtlijst aan de slag. Ongeacht zijn of haar persoonlijke achtergrond, arbeidservaring of verleden. Willen en kunnen is voldoende. HR-directeur Renee Pater beseft dat ze met Open Hiring in een ongewis avontuur stapt.“Wij vinden dat principe dat elke persoon evenveel uitzicht biedt op een baan, heel mooi. Het verleden hoort de kansen van mensen niet in de weg te staan. Als mensen écht vooruit willen, is het zonde dat ze niet aan de bak komen. Die drempel haal je met Open Hiring weg. En helemaal vrijblijvend is het niet. Het is niet even snel een belletje doen of een mailtje sturen om ervan af te zijn. Je moet zelf de stap zetten om naar het bedrijf te komen en je naam op een lijst te zetten.”

Motivatie

Pater speelde al langer met het idee om te experimenteren met Open Hiring. “Binnen onze bestaande structuur lag dat echter wat ingewikkeld. Toen kwam Davelaar weer op ons pad. Als je vanaf nul begint met een nieuwe koekbakkerij, is het eenvoudiger om zo’n innovatief, maar ook onbekend personeelsconcept in je bedrijfsvoering te integreren. We beginnen op die nieuwe locatie met vijf à zes formatieplaatsen die we via Open Hiring gaan invullen. De gemiddelde werkweek houd ik op 28 à 30 uur; dan kunnen we wat meer mensen aannemen.” Ze is nuchter over de vooruitzichten. “Als je mensen die door allerlei redenen kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt, een nieuw perspectief geeft, geven ze ook iets aan je terug. Vraag een werkgever wat hij het belangrijkst vindt aan zijn medewerkers en het antwoord is: motivatie. Bij Open Hiring is dat mechanisme bijna als vanzelf ingebouwd.” 

Begin

WerkSaam was begin dit jaar samen met de WBG, Intermaris en RPA NHN aan het brainstormen over een gezamenlijk project. De keuze viel al snel op Open Hiring en er werd contact gezocht met Start Foundation om het project te coachen en begeleiden. Met het lichtend voorbeeld van het bakkersbedrijf Greyston uit New Yorkging WerkSaam-directeur Marjolijn Dölle bewust op zoek naar een ‘koekjesmaker.’ “Een koekje wekt sympathie en dat is voor de profilering van zo’n filosofie een voordeel. Bij onze speurtocht naar een bakkerij kwamen we al gauw uit bij Pater, dat erom bekendstaat een groot sociaal hart te hebben. Na wat gesprekken over en weer ontstond er een klik en werd de onderneming enthousiast over de mogelijkheden die Open Hiring hun kan bieden.” Het project in Westfriesland is uniek omdat de focus niet alleen op het vinden van werk ligt. ‘’We zijn bezig een digitale community op te tuigen waar zowel de ondernemer als de medewerker terecht kan als er een kink in de kabel dreigt te komen. Van daaruit worden ze met een instantie in contact gebracht die ze verder kan helpen. Met deze ondersteuning hopen we ondernemers te ontlasten en baanbehoud te vergroten.’’

Personeelsbeleid

Renee Pater denkt al na over een constructie voor Open Hiring binnen het moederbedrijf Amarant/Pater dat vijfhonderd medewerkers op de loonlijst heeft staan. “Je kunt die bakkerij voor de Davelaar-koeken de status geven van opleidingsbakkerij. Van daaruit kunnen Open Hiring-mensen doorstromen naar andere werkplekken binnen onze organisatie, en heb je constant aanvulling nodig van nieuw Open Hiring-personeel.” Ook Marjolijn Dölle voorziet een verdere opmars van Open Hiring. WerkSaam is in gesprek met meerdere ondernemingen in de regio die interesse hebben getoond voor dit model. “Ik denk dat je daarbij het complete personeelsbeleid van je bedrijf onder de loep moet nemen. In de praktijk zie je dat aan een traject voor werving en selectie een fors prijskaartje hangt en dat de uitkomst niet zelden toch teleurstellend is. Als je dat geld, of een deel daarvan, stopt in een stevige en goede inwerkperiode voor Open Hiring-mensen, ben je misschien wel beter af.”

Geïnteresseerd geworden en behoefte aan meer informatie? Neem contact op met Ljalja Andronova voor een vrijblijvend gesprek. E-Mail: l.andronova@regiotalent.nl

Kijk voor de gehele artikel op wbg.wf/openhiring